De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiomaandag, 28 september 2009

Jarige scouting moet nodig nieuw pand
Sippie Miedema
Leeuwarden - Het groepsgebouw van scoutinggroep Schout Bij Nacht Doorman aan de Dammelaan in Leeuwarden werd vijftig jaar geleden geopend. Een jubileum, maar eigenlijk geen reden tot vreugde: het is veel te klein en het lekt. Toch vierden de scouts zaterdag feest, en de hele buurt mocht komen kijken. ,,Misschien dat mensen dan zien hoe leuk het hier is. Want als je op het gebouw afgaat, zou je wel eens kunnen afhaken”, aldus penningmeester Taco van Veen.
Op de open dag loopt het mooi door met ouders en kinderen die voor een dagje komen meespelen. ,,Precies zoals we hadden gehoopt”, lacht Van Veen. Met zestig tot zeventig leden is de vereniging eigenlijk maar een kleintje binnen de scoutingwereld. Wat dat betreft kunnen er dus wel wat leden bij. Het liefst ziet Van Veen dat er kinderen vanuit de Rengersparkwijk en de Componistenbuurt komen. ,,Daar wordt weinig gedaan voor de jeugd.”
Bij de scouts zouden ze mooi kunnen spelen. In een stad is weinig ruimte, maar bij de scouting kunnen kinderen energie kwijt. ,,We hebben in verhouding dan ook veel kinderen met ADHD of PDD-nos. We zitten hier nooit stil. Het is altijd rennen, spelen of knutselen.”
Helaas is de scoutingsclub niet erg bekend in de stad. Van Veen zelf denkt dat het gebouw zelf ook niet uitnodigend is voor mensen die onbekend zijn met scouting. ,,Als je de activiteiten niet kent en alleen op het uiterlijk afgaat, kan ik me voorstellen dat ouders denken: daar laat ik mijn kind niet naar toe gaan.”

Kenniscampus

Aan onderhoud is de laatste jaren slechts het hoofdzakelijke gedaan. Vijf jaar lang was de vereniging in de veronderstelling dat ze moest verhuizen vanwege de kenniscampus. De gemeente besliste uiteindelijk echter dat de scouting mocht blijven, evenals de kinderboerderij. Mooi natuurlijk, maar nu valt de miserabele staat van het clubgebouw wel heel erg op, daar tussen de miljoeneninvesteringen van NHL en CHN.
Van Veen wil dan ook niets liever dan een nieuw gebouw. Geld is er echter niet. Een bouwbedrijf heeft onlangs toegezegd dat het via een leer- werktraject wil meeinvesteren. Personeel in opleiding zou het pand dan kunnen bouwen. Ook de gemeente heeft hier wel oren naar. Als het lukt, kan de vereniging aanspraak maken op subsidies. ,,Met al die dure gebouwen om ons heen, kunnen wij natuurlijk niet met wat goedkope sandwichpanelen een loods neerzetten.” Heel misschien was de vijftigste verjaardag van het clubgebouw de laatste. En dát is wel reden voor een feestje.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties