De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Geloof & Kerkvrijdag, 11 september 2009

Doopsgezinde gevelsteen in Heerenveen gerestaureerd
Heerenveen - De 170 leden van de Doopsgezinde Gemeente Heerenveen kunnen morgen zien wat er al weken zit verborgen achter het doek op de gevel. Dan wordt een gerestaureerde gevelsteen uit 1762 onthuld.
De steen zit al eeuwen in de doperse kerk, maar decennialang werd er naar de steen van anderhalf bij een meter niet of nauwelijks omgekeken, vertelt Attje van der Velde. Zo’n acht jaar geleden kwam daar verandering in en met de komst van kerkmeester Goos de Vos helemaal. ,,Die zag in hoe bijzonder dit was.” Bij de Oudheidkamer in Heerenveen werd informatie ingewonnen over de geschiedenis. ,,Op de gevelsteen boven de ingang staan de wapenschilden van ‘gecommitteerden tot de opbouw van deze kerk’. Met daarboven de gevelsteen van de Bienema’s wiens driejarige dochter de eerste steen legde. Tevens is er een steen met daarop de bijbeltekst uit Prediker 12:14.”
De gevelsteen is nu hersteld in zijn oorspronkelijke staat, mede dankzij subsidieverstrekkers. ,,We hebben er fondsen voor benaderd. Onze gemeente van 170 leden kon de ruim 10.000 euro hiervoor nooit alleen opbrengen.”
De opening zal in de stijl van 1762 plaatsvinden. Daarna houdt Rutger Klein Nagelvoort, zoon van de eigen predikant ds. H.G.J. Klein Nagelvoort, een inleiding over de achtergronden van de gevelsteen. ,,Hoe kon het bijvoorbeeld dat de mennisten die toch sober van karakter waren, zo’n wapen hadden?”, aldus Van der Velde. Ook staan er wapens op, wat niet bij de vredesgedachte van de dopersen hoorde.
Westerdijk uit Tzum, gespecialiseerd in dergelijke restauraties, heeft de gevelsteen hersteld.
i Van 10.00 tot 16.00 uur is de kerk open en te bezichtigen. De onthulling is om 10.00 uur

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties