De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiovrijdag, 28 augustus 2009

Elders vaker dan gepland; in Fryslân juist minder
Huisverbod minder vaak dan verwacht

Leeuwarden - Het tijdelijk huisverbod wordt in Fryslân veel minder vaak opgelegd dan burgemeesters vooraf inschatten. Dertig keer liep tot nu toe huiselijk geweld zo hoog op dat een burgemeester besloot de pleger tien dagen lang elders te laten afkoelen. De bestuurders vreesden dat het 150 keer nodig nodig zou zijn.

Dat blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe werd in Fryslân dertig keer een tijdelijk huisverbod opgelegd omdat huiselijk geweld uit de hand liep. Dat is veel minder dan waar de Friese burgemeesters op rekenden, toen ze in maart van dit jaar vergaderden over hun nieuwe wettelijke bevoegdheid.
Het ministerie wilde de Friese burgemeesters budget geven om 36 huisuitzettingen van te kunnen betalen. Te weinig, vonden de burgervaders. Zij schatten de maatregel zo’n 150 keer te zullen moeten nemen. Die schatting was onder meer gebaseerd op cijfers van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in de provincie. Die nam in 2008 450 zaken in behandeling. Die waren overigens niet allemaal zo ernstig dat ze een zwaar middel als het huisverbod rechtvaardigen.
Dat nu toch minder geweldplegers een poos uit hun woning worden geweerd, is verassend: elders in Nederland wordt juist veel meer dan verwacht van het middel gebruik gemaakt. Al meer dan duizend keer in de eerste acht maanden van het jaar. Meer dan waarop was gerekend voor het hele jaar.
Uit de huidige cijfers kun je echter niet zomaar de conclusie trekken dat er veel minder huiselijk geweld is dan gedacht, waarschuwt Jacobien Lugtenborg. Zij werkt bij Fier Fryslân en is daar verantwoordelijk voor de coördinatie van de hulpverlening die op gang komt bij een huisverbod.
,,Die 150 keer zal inderdaad niet gehaald worden, verwacht ik. Maar het jaar is nog niet voorbij. Ook hebben agenten en hulpverleners zich vaker met spoed over de situatie van een gezin gebogen. Maar verschillende keren bleek de situatie niet zo dreigend dat een huisverbod nodig was.”

Wie wanneer wat

De cijfers zijn bovendien enigszins vertekend omdat burgemeester Crone - uiteindelijk eindverantwoordelijke voor het middel in heel Fryslân - besloot het gebruik van huisverboden enkele maanden stil te leggen. Hulpverleners, gemeenten en politie moesten eerst beter afspreken wie wanneer wat zou doen bij een huisverbod vond hij.
Of het lagere aantal huisverboden nu goed nieuws is of niet, het is in ieder geval positief dat het huisverbod lijkt te werken. ,,Althans: op korte termijn”, zegt Lugtenborg. ,,De meeste mensen schrikken er enorm van dat ze hun sleutel moeten inleveren. Vaak is dat de impuls toch samen in therapie te gaan. Het gebeurt ook vaak dat de thuisblijver al veel langer bij haar man weg wilde, en in die tien dagen besluit nu door te zetten.”
Of de gezinnen ook op lange termijn beter af zijn, moet nog blijken. ,,We zijn nog te kort bezig om daarover iets te kunnen zeggen.” Politie, gemeenten en hulpverleners zijn bezig met een eerste evaluatie. Die moet in oktober gereedkomen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties