De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Hoofdartikelzaterdag, 1 augustus 2009

De PVV, het cordon sanitaire...
Het is zo langzamerhand maar al te bekend dat de Partij voor de Vrijheid sterk afhankelijk is van opzienbarende publiciteit. Is die er een tijd niet dan daalt de partij onmiddellijk in de peilingen. Dat betekent dat de parlementaire vakanties, niet gunstig voor haar zijn. En zeker niet de wekenlange komkommertijd in de zomervakantie. Steeds weten Wilders c.s. echter wel iets te verzinnen. Zo pleitte hij in augustus 2007 zonder enige aanleiding voor een verbod op de Koran, wat inderdaad de verwachte opschudding veroorzaakte. Dit jaar kwam het PVV-Kamerlid Fritsma met 79 vragen aan het kabinet om in kaart te brengen hoeveel geld de staat kwijt is aan niet-westerse allochtonen. Hij vertrok meteen met vakantie, dan hoefde hij geen lastige vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld: waarom hij dat wilde weten, met welk doel. Want het punt was gescoord, van zie je wel ?
De antwoorden zullen de PVV weinig kunnen schelen, want die weet Fritsma al. Vorige maand schatte hij in de Tweede Kamer de kosten op zo’n honderd miljard euro.
Wat staat het kabinet nu te doen? Moet het meewerken aan een activiteit die in feite alleen maar bedoeld is om een bepaalde bevolkingsgroep te discrimineren en zo het leven hier steeds moeilijker te maken? Of moet het kabinet gewoon weigeren de vragen te beantwoorden vanwege de notoire kwade bedoelingen ervan? Dit laatste zal ongetwijfeld weer een mediarumoer veroorzaken waar de PVV alleen maar garen bij spint.
Verstandiger zou zijn wanneer het kabinet zich hiertoe niet laat verleiden, zich niet verlaagt tot dit populistische niveau, haar eigen lijn trekt en de vragen in stijl beantwoordt. Het kan daarbij om te beginnen gebruik maken van allerlei onderzoek dat op dit terrein al is verricht. Het hoeft ongemakkelijkheden niet uit de weg te gaan door ruiterlijk toe te geven hoe er door ons allen in het verleden fouten zijn gemaakt. Ook kan gemakkelijk worden aangegeven hoe moeilijk, hoe oneerlijk tegenover betrokken allochtonen een kosten-batenanalyse vaak is. Maar deze analyse kan ook een dieper inzicht geven in de integratie die in feite wel een tijdlang door de PVV kan worden gefrustreerd, maar die wel onze plicht en verantwoordelijkheid is. Die zeker christenen als hun christenplicht mogen aanvaarden.
Echt regeren betekent hier zich op een waardige wijze verheffen boven klein menselijk gedoe. Het betekent ook dat de Partij voor de Vrijheid eens heel duidelijk op haar plaats wordt gezet. Alles wat zij sinds haar oprichting heeft gedaan heeft niets te maken met het landsbelang - een groot woord, maar niet ongepast - waar elke serieuze politieke partij gehouden is om voor te staan. De partij is in werkelijkheid alleen maar bezig met één grote verkiezingscampagne. Waarbij zij zich zoveel permitteert dat zij heeft bijgedragen tot een ernstige verontreiniging van ons politieke klimaat. Het doel is maar één ding: de macht, voor één man - die in de politiek ‘voor zichzelf is begonnen’.
De meeste politieke partijen hebben daar niet zo best op gereageerd. Vele van hen bogen zelfs mee met de populistische wind. Sommige sloten zelfs een coalitie met de PVV niet uit. Dat zou betekenen dat zij compromissen zouden moeten sluiten, met een partij die de belangrijkste vrijheden van onze Grondwet niet erkent. Die hen, zodra dat zou kunnen, weer aan de kant zet om alleen verder te gaan.
...en de Belgische praktijk
In België heeft men in het Vlaams Belang een partij die te vergelijken is met onze PVV. De andere Belgische partijen hebben besloten een zogeheten ‘cordon sanitaire’ rond dat Vlaams belang te leggen. Men probeert ‘een ongewenst situatie te isoleren door er een beschermende kring rond te leggen‘. Ondanks het feit dat het Vlaams Belang in 2004 24,7 procent van de stemmen haalde, werd het tot geen enkele coalitie toegelaten. Bij de laatste verkiezingen constateerden vele Belgen dat dit geholpen heeft. Het Vlaams Belang daalde fors tot 15,3 procent van de stemmen. De stemming is omgeslagen.
Onze Nederlandse partijen zouden hier van kunnen leren: een cordon sanitaire werkt! De aanhang van populistische partijen wil altijd snel resultaat zien - dat wordt hun ook voorgespiegeld. Bovendien leren Belgische ervaringen ook dat een partij die steeds in de oppositie moet blijven, er slecht in slaagt om mensen te bewegen om voor die partij in de politiek te gaan.
Hopelijk trekken onze andere partijen zich niets van het geweeklaag van de PVV aan. Wanneer zij zelf een cordon sanitaire om andere partijen zou kunnen leggen zal zij dat niet nalaten. Het zal voor velen bevrijdend werken: een cordon sanitaire om de PVV. Laat men er eens goed over nadenken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 5


Reacties:

Het is misschien goed dat de hoofdredacteur het feit, dat Wilders de grondrechten onderschoffelt, nog eens goed onderbouwd. Niet omdat ik daar niet van overtuigd ben, maar het is goed het allemaal nog eens op een rijtje te hebben: bijv. t.a.v. de klassieke grondrechten. Zelf zou ik er nog wel aan toe willen voegen, dat de angst voor de Islam er niet toe moet leiden, achter deze man te gaan staan. Hij wil bijvoorbeeld de Koningin alle staatsrechtelijke invloed ontnemen: het recht op informatie, het recht om te bemoedigen en het recht om te waarschuwen, benevens deelname aan haar eigen regering. De koningin, die buiten haar eigen regering wordt gezet. Het lijkt me bloedlink om Wilders te steunen. Ik heb daar geen goed gevoel bij.

J.Elsinga, Ermelo - donderdag, 6 augustus 2009


Volgens mij is dit artikel gebaseerd op Vrij Nederland. Die wisten uit gekheid niet hoe ze het weekblad moesten vullen. Grappig is dat Wilders zelf wel de term in de mond neemt, omdat hij zo denkt veel stemmen te kunnen trekken, net zoals in België gebeurde.

Alleen had De Winter wel een waarschuwing voor Wilders: ,,Wanneer je regeert, moet je op de blaren zitten. Negatief advies dus."

Johannes, Leeuwarden - dinsdag, 4 augustus 2009


Een kostenanalyse is niets aparts, dat doen we ook jaarlijks bij zieken, ouderen, studerenden, etc dat is typisch Nederlands! Maar blijkbaar mag dat niet over deze specifieke doelgroep? Vreemd ? Wie discrimineert nu wie ? En wat betreft België en VB, die heeft veel last van Dedecker, die wellicht nog extremer is dan VB, Jammer dat dit dagblad maar een kant laat zien, en geen vergelijkingen, echter een cordon sanitaire zal niet meevallen tzt. de PVV zal rond de 30 zetels blijven ( wellicht hoger ) waarbij men zoals ik verwacht een CDA / PVV / VVD coalitie zal vormen. Dan hebben we rechts/ libertijnen en liberaal bijeen, lijkt me een mooie oplossing

Frank, sneek - maandag, 3 augustus 2009


In skriuwen werst ûnder de yndruk fan rekkest. Hiel dúdlik en suver sein. Gjin ge-meirin mei in groep, mar dúdlik sizze wert it FD foar stiet.
De krante wie my al dierber, mar no noch mear. Bin grutsk om FD lid te wêzen.

H.Veenstra, surhuisterveen - maandag, 3 augustus 2009


Vandaag heb ik voor het eerst een fd gekocht en schrok van een stuk van Sytze Faber. Op grond daarvan zal ik als christen NOOIT een ab nemen op het fd. Hij lijkt wel een moslim fundamentalist.

f van hijum, damwoude - maandag, 3 augustus 2009


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties