De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportdonderdag, 9 juli 2009

Nieuw span brengt Wester nieuw succes

Schiermonnikoog - Willem Wester is helemaal terug. Na eerdere successen met vooral hengst Ulke, heeft de fokker uit Tjerkgaast met de twee volle broers Maurits 347 en Patrick fan it Pompeblęd weer een imponerend span Friese paarden voor de sjees. Gisteren pakte Wester op dreef tijdens het CH Schiermonnikoog met beide Ulbert-zonen de hoofdprijs.

Door Bram Buruma
Wester keerde gistermiddag met een tevreden gevoel terug naar het vaste land. Hij won met Maurits 347 en Patrick fan it Pompeblęd als tweespan en in de tandem was Patrick samen met Jelte fan it Pompeblęd (v. Ulke) in de ogen van de jury ook al de beste. ,,It wie earst efkes sykjen en de hynders moasten noch wat oan inoar wenne, mar wy binne der wer”, zei Wester met een brede grijns.
Wester won met zijn Friese tuigpaarden alle titels die er in deze sport te winnen zijn al een keer. Toen zijn meest succesvolle dekhengst Ulke met pensioen ging, zocht en vond de fokker een nieuwe uitdaging.
Op het ‘sműke’ en gemoedelijke concours op Schiermonnikoog werd zijn geduld en de inzet beloond. De vijfjarige Maurits 437 en de een jaar jongere Patrick fan it Pompeblęd lieten er meteen toen zij de ring in kwamen, geen twijfel over bestaan dat zij naar Schiermonnikoog waren gekomen voor de eerste prijs.
,,Mei it kampioenskip yn Dokkum slagge it noch net hielendal en wienen wie tredde. Dat wie op himsels noch net iens sa min. Mar ik ha de beide hynders no oarsom set en dit rűn fuortendaliks as in trein”, glunderde Wester. Het succes van de fokstal in Tjerkgaast werd compleet door een tweede plaats met Jelte in de ereklasse en in de damesrubriek stuurde Femmy Schreur het span Jelte en Maurits ook al naar de overwinning.
Op Schiermonnikoog was er net als twee weken geleden in Dokkum en eerder ook in De Wijk, opnieuw een tweede plaats voor Age en Janny Bijl uit Katlijk. Met Jan- Piet (v. Hearke) en Jouke (v. Jurjen) voor de sjees maakte Bijl veel indruk op het publiek. Hij bleef Wierd út ’e Polder (v. Folkert) en Perry B (v. Mintse) met Frits de Jong in de sjees voor, maar meer dan voor de derde keer een tweede plaats zat er niet in.
,,Och, it bliuwt in sjuerysport en dęr moat ik my dan mar deljaan. Mar doe’t ik mei dizze sport begűn, hie ik my dat allegear wat earliker foar eagen”, zei de inmiddels 69-jarige Bijl en de toon verraadde dat hij zelf eigenlijk toch wel meer had verwacht.
Hoe dan ook, tot vorig seizoen reden heit en dochter enkel met de Friezen voor de concourswagen. ,,Foarich jier hawwe wy se pas foar it earst foar de seas set. Wy komme dus noch mar krekt sjen en moatte dęrom bliid węze mei in twadde plakje.”

Kosten steeds hoger

Vooral de Friese tuigpaarden zorgden zo in de 41e editie van dit concours voor veel strijd en enthousiasme onder het publiek, dat voor een groot deel uit toeristen bestond. Toch was het voor de organisatie nog maar de vraag of dit beeld ook in de toekomst geboden kan worden.
Voorzitter Erik Bakker zag dat de overtocht van de paarden bijna de helft van alle kosten bedroeg. ,,De kosten gaan ieder jaar omhoog en sponsoring wordt steeds moeilijker”, wist hij. Bakker liet medewerkers gistermiddag nog een paar keer met de bolhoed langs het publiek gaan om nog wat extra euro's binnen te halen. ,,En zo moet het ook dit jaar in ieder geval weer lukken om de zaak rond te krijgen.”
In de springrubrieken lieten de Friese combinaties het dit jaar een beetje afweten. Waar voorgaande edities onder meer Nella Bijlsma (Gytsjerk) en Folkert Kelderman uit Rinsumageest nog mee streden om de Grote Prijs van Schiermonnikoog, was er nu alleen een knappe derde plaats voor Jaennette van der Meer uit Drogeham.
Met Heeghiem’s Topper moest zij in de klasse L in het klassiek parcours Marc Meijer (Veendam) met Umbro en Annet Wonder uit Beilen op Trabjessa voor laten gaan. Voor Meijer betekende dat de tweede dagprijs, hij was in het progressief parcours in de klasse L ook al de snelste.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties