De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Regiowoensdag, 20 mei 2009

Grote plannen met waterkennispark
Goos Bies
Leeuwarden - Waterinstituut Wetsus in Leeuwarden groeit als kool. De gemeente Leeuwarden heeft het terrein van de voormalige kunststoffabriek Atoglas op het oog om het instituut fors te laten uitbreiden. Ook delen van het Sixmaplein zijn bij de uitbreiding betrokken. Wethouder Deinum schat dat met de uitbreiding en de bouw van aan waterindustrie gerelateerde bedrijfsverzamelgebouwen op beide terreinen voor veertig tot 45 miljoen euro publieke investeringen gemoeid zullen zijn. Hoeveel de overheid moet investeren, is nog in onderzoek.
Deinum vertelde dat gisteren op een bijeenkomst in het Fries Natuurmuseum over alle plannen die momenteel klaar liggen voor de versterking van Leeuwarden als hoofdstad van Fryslân. Leeuwarden onderhandelt met bouwbedrijf Van Wijnen over het verwerven van het sinds 2006 braakliggende Atoglasterrein. Van Wijnen wil aan het Sixmaplein zelf ook kantoorruimte ontwikkelen, zei Deinum.
De verwachting is dat medio 2012 begonnen kan worden met een gefaseerde uitbreiding van Wetsus, met onder meer een laboratorium en ook de komst van een bedrijfsverzamelgebouw. In deze fase kan voor 13.000 vierkante meter aan oppervlakte worden bebouwd. Na 2015 kan daar in fase 2 nog eens maximaal 16.000 vierkante meter bijkomen. ,,Heel ambitieus”, vindt Deinum.
Wetsus wil een internationaal georiënteerd waterkennispark aanleggen. Het instituut wil de status van waterhub bereiken, waar aan water gerelateerde bedrijven en onderwijsinstellingen samenwerken. Voor de uitbouw tot Europese Waterhub met internationale allure liggen vele miljoenen aan Europese en Haagse subsidies klaar.
De Watercampus wordt de parel van de stad Leeuwarden, zei Deinum. ,,Sinds kroonprins Willem-Alexander (in augustus 2004, GB) een bezoek heeft gebracht aan Wetsus is het instituut zeer explosief gegroeid. Dat had niemand verwacht.”

Kantorenhaak groener

Leeuwarden heeft nog vele meer plannen om het werkgevers in de stad naar de zin te maken. Zo moet er veel meer groen komen in de kantorenhaak; zeg maar het gebied tussen het station en WTC Expo, waar onder meer de grote verzekeraars hun kantoren hebben. Parkeren in dit gebied zal zoveel als mogelijk worden uitgebannen. Om de parkeerproblemen op te lossen komt er onder meer een parkeergarage in de buurt van WTC Expo en wordt het transferium - waar automobilisten op de stadsbus kunnen overstappen - verder versterkt.
,,De Tesselschadestraat is van groot economisch belang voor Leeuwarden. Er werken zo’n 25.000 mensen, bijna de helft van alle arbeidsplaatsen in Leeuwarden. Nu ziet het gebied er wat suterich uit”, zo verklaarde Deinum de voorgenomen opknapbeurt. Bovendien krijgt deze kant van Leeuwarden straks een enorme impuls door de geplande aanleg van de westelijke invalsweg, die dan aansluit op de ook nog aan te leggen Haak om Leeuwarden.
Aan de Tesselschadestraat zullen twee kantoorreuzen verrijzen. Niet alleen breidt het boetekantoor CJIB uit met een tweede locatie, ook UPC wil er een nieuw kantoor bouwen. De kabelmaatschappij heeft nu 450 werknemers in Leeuwarden. Dat zullen er dan veel meer worden, verwacht Deinum. ,,Een groot deel van de UPC-werknemers in Nederland zal geconcentreerd worden in Leeuwarden, naast het hoofdkantoor in Amsterdam.” Volgens UPC zal de werkgelegenheid in Leeuwarden niet erg toenemen. De meeste werknemers die op andere locaties werkzaam waren, zijn eerder al naar Leeuwarden gekomen. Daarom is het bedrijf al jaren op zoek naar een geschikte plek voor nieuwbouw. UPC is van plan het duurzaamste gebouw van Nederland te bouwen, meldde Deinum.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties