De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportwoensdag, 20 mei 2009

Cambuur wacht een zware klus

Zwolle - Om de hoop op de eredivisie levend te houden, wacht SC Cambuur-Leeuwarden vrijdag een zware klus: voor het eerst dit seizoen moet de ploeg FC Zwolle verslaan. Gisteren probeerde Cambuur dat ook. Wéér lukte het niet. Na verlies in het eerste duel van de play-offs is het daarom vrijdag buigen of barsten.

Gerard Bos
Toegegeven: in de strijd om de KNVB-beker ‘won’ Cambuur dit seizoen van de Zwollenaren: dat was echter na verlenging en strafschoppen, omdat de wedstrijd zelf in een gelijkspel eindigde. Vrijdag zal er toch echt in reguliere speeltijd gewonnen moeten worden. Het állerbeste moment voor een zege op Zwolle was natuurlijk gisteren geweest, maar daarvoor bracht Cambuur in de Hanzestad te weinig.

FC Zwolle - SC Cambuur 2-1

Het is het verhaal van het spreekwoordelijke vaatje. Er zal door de Leeuwarders uit een heel andere moeten worden getapt dan gisteren werd gedaan. Slechts winst volstaat vrijdag voor een beslissende derde wedstrijd. Die is, afhankelijk van de uitslag (doelsaldo over twee duels), in ofwel het Cambuur- ofwel het Zwolle-stadion. Dat laatste is overigens niet te hopen, want juist in het onderkomen van de Blauwvingers heeft Cambuur dit seizoen nog niet weten te imponeren.
Het moet gezegd: de 3-1 nederlaag eerder dit seizoen was er eentje van tick-tack-to, zoals de Engelsen zeggen; Cambuur werd destijds, op 22 augustus 2008, weggespeeld. Dat was dit keer niet het geval, maar toch was Zwolle de terechte winnaar. Ze was slimmer, feller, overtuigender en doeltreffender.
,,Op basis van het veldspel heeft Zwolle verdiend gewonnen. Heel veel kansen hebben ze niet gehad, maar ze speelden wel beter”, constateerde Stanley Menzo. De trainer van Cambuur sprak van een wedstrijd met twee gezichten. ,,In de eerste helft begonnen we redelijk, maar raakten we de grip kwijt. Het was apathisch, spelers stonden op vijf, zes meter van hun tegenstander. In de tweede helft ging dat beter. Toen was de agressie en felheid er wel.”
Juist die aspecten ontbraken er bij de twee tegentreffers aan. Want na negentien minuten mocht aanvoerder en centrale verdediger Albert van der Haar wel érg ongehinderd met de bal aan de voet mee opkomen. Niemand van Cambuur maakte aanstalten hem af te stoppen en vanaf zo’n 25 meter afstand vond Van der Haar het tijd om te schieten. Op schitterende wijze verdween de bal via de onderkant van de lat achter de kansloze Peter van der Vlag. De goalie behoedde Cambuur even later voor een 2-0 achterstand. Oog in oog met Etienne Reijnen bleek hij de koelbloedigste van de twee. En Cambuur? Dat kwam niet of nauwelijks in de buurt van de 1-1.
Na rust namen de Leeuwarders het initiatief. Er kwamen toen wel grote kansen op de gelijkmaker. Danny Guijt en Rudy Jansen hadden pech, beiden zagen hun inzet kort na elkaar geblokt worden.

‘Erg zuur’

Het leek vervolgens Nassir Maachi te worden die wél de 1-1 ging scoren. Leek. Want via hem kreeg Cambuur na de pauze een enorme countermogelijkheid; Maachi struikelde echter half over zijn eigen benen en half over de bal. ,,En juist uit die counter van ons scoort Zwolle de 2-0”. zag Menzo. ,,Dat is wel erg zuur.” Het was Roel de Graaff die met wederom een afstandschot voor de tweede goal tekende.
Twee afstandschoten, twee keer niemand die de schutter aanpakte. En twee keer mensen die meenden dat Van der Vlag de bal had moeten hebben, maar dat was wel érg gemakkelijke kritiek. Ook Menzo vond zijn doelman niet de schuldige. ,,Er gingen heus dingen fout bij die treffers. Maar ja, zonder fouten wordt er niet gescoord in het voetbal. Dat hou je toch. Ik vond dat het vooral mooie goals waren, beiden schoten de bal heel goed in.”
Met Mark de Vries als supersub, was het hopen op een ommekeer. Die kwam er niet. Wel een eretreffer en daarmee toch iets van een goed gevoel voor de return: 2-1. Koen Brack schoot feilloos de penalty in die terecht werd toegekend nadat Guijt door Etienne Reijnen kort voor het eindsignaal onderuit werd gehaald in een scrimmage voor de goal van Diederik Boer.
Net als veel van zijn spelers probeerde Menzo de positieve punten van de wedstrijd te benadrukken: de redelijk goede tweede helft en het feit dat de late treffer nog voor iets van een goed gevoel zorgde. De twaalf bussen vol Cambuurfans, vijfhonderd in totaal, moeten zich daar ook maar aan vastklampen. En dan maar hopen dat vrijdag in een uitverkocht Cambuurstadion de hoop op promotie overeind blijft. Ergo: dat er gewonnen wordt. Het woord is aan de spelers.
FC Zwolle - SC Cambuur 2-1 (1-0). 19. Van der Haar 1-0, 58. De Graaff 2-0, 86. Brack 2-1 (pen). Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 8.691. Gele kaart: Bakker, Kuipers, Reijnen, Van der Haar (FC Zwolle), Beekmans (SC Cambuur).
FC Zwolle: Boer; Van der Wal, Boteghin, Van der Haar, Kuipers; Reijnen, Bakker, Keizer; Lim-Duan (74. Huymans), Bargas, De Graaff (68. Van Polen).
SC Cambuur: Van der Vlag; Rudy Jansen, Brack, Michael Jansen, Rustenberg; Beekmans, Chery (77. El Khalifi), Guijt; De Visscher, Ter Heide (71. De Vries), Maachi.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

niks zware klus. vechten voor Ome Jan en een 3e wedstrijd eruit slepen.

garder, britsum - maandag, 25 mei 2009


niks zware klus. vechten voor Ome Jan en een 3e wedstrijd eruit slepen.

garder, britsum - vrijdag, 22 mei 2009


sport
Familieberichten
Advertenties