De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Sportwoensdag, 20 mei 2009

Friese voetbalclubs zijn voor invoering van de Topklasse
Wolvega - De voetbalclubs uit het district Noord zijn gisteren met grote meerderheid van stemmen akkoord gegaan met de invoering van de Topklasse. Alleen regio Groningen stemde tijdens de districtsvergadering in Wolvega tegen, maar de overige zeven regio’s van het veldvoetbal gingen wel akkoord. Op de landelijke vergadering amateurvoetbal op 6 juni zal de definitieve beslissing vallen over invoering van de Topklasse.
De twee Topklassen (zaterdag en zondag) moeten in het seizoen 2010/2011 worden ingevoerd. In beide klassen is plaats voor zestien ploegen. De algeheel amateurkampioen heeft het recht om te promoveren naar de eerste divisie. Maakt de winnaar geen gebruik van dat recht, dan neemt (alleen) de verliezend finalist dat recht over. De Friese hoofdklassers zijn verdeeld over de invoering van de Topklasse. Harkemase Boys is voor, ONS Sneek is tegen. De beide Friese zondaghoofdklassers, Sneek Wit Zwart en SC Joure, hadden liever een regionale Topklasse gezien waarin zaterdag- en zondagclubs het (op zaterdagavond) tegen elkaar opnemen. Als de Topklasse ingevoerd wordt dan betekent dat dat de hele piramideopbouw binnen het amateurvoetbal verandert. De zesde klassen zullen worden afgeschaft en de standaardelftallen zullen in competities van veertien ploegen spelen. Dat betekent dat de eerste elftallen niet 22 maar 26 wedstrijden per seizoen spelen. De afdeling wedstrijdzaken van de KNVB verwacht geen problemen wat betreft de speeldagenkalender, temeer daar de nacompetitie kan worden ingekort.
De nummers één tot en met vier per hoofdklasse promoveren volgend seizoen rechtstreeks naar de Topklasse. De nummers vijf en zes spelen er nog om. Met invoering van een nieuwe klasse boven de huidige zeven klassen zal er volgend seizoen een versterkte promotieregeling worden doorgevoerd. De kampioenen van de zesde klassen spelen samen met de periodekampioenen van de vijfde klassen om een plaats in de vierde klasse.
Michael van Praag, sinds oktober vorig jaar de nieuwe bondsvoorzitter, was gisteravond in Wolvega aanwezig. De oud-voorzitter van Ajax sprak de hoop uit dat de samenwerking tussen de sectie betaald voetbal en amateurvoetbal in de toekomst beter zal verlopen. Verder werd beslist dat de aanvoerders niet langer zelf het wedstrijdformulier hoeven in te vullen. Ze blijven wel verantwoordelijk voor een goede gang van zaken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties