De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Cultuurwoensdag, 20 mei 2009

Wie is dit jaar de beste band van Fryslân?
Paul van Berlo
Het Bolwerk in Sneek organiseerde in 1984 een bandcontest onder de naam: De Kleine Prijs van Sneek, als tegenhanger van de landelijke bandwedstrijd De Grote Prijs van Nederland. Dit jaar is er alweer de 26e editie van deze provinciale bandcompetitie. Zaterdag 30 mei is de finale in Poppodium Romein in Leeuwarden.
Sinds 1993 wordt de bandcontest niet meer door het Bolwerk georganiseerd, maar door Friesland Pop, de provinciale popkoepel. Voor Friesland Pop is de organisatie van de wedstrijd een van de kerntaken, zeker nu de provincie de koepel meer in de richting van talentontwikkeling stuurt. Net als bij de landelijke evenknie is van de meeste winnaars van de contest daarna weinig tot niets meer vernomen. De laatste twee jaar lijkt daar echter verandering in te komen. Inmiddels is de wedstrijd - na diverse naamswijzingen - omgedoopt tot Kleine Prijs van Fryslân. De winnaars van de laatste twee uitgaven doen het buiten verwachting goed, zelfs internationaal.
In 2007 werd de wedstrijd gewonnen door de nu-grunge van New Killer Stars. Een band die pas kort voor deelname aan de contest was ontstaan. New Killer Stars heeft inmiddels een platencontract bij een Amerikaanse maatschappij en is zojuist naar de VS geweest voor optredens en opnames. Een opvallende overeenkomst met de winnaars van afgelopen jaar is dat ook die band pas kort voor de deelname aan de Kleine Prijs werd opgericht. Inmiddels vergaat het Daily Bread ook bijzonder goed. De band heeft al opgetreden op diverse festivals en heeft een platencontract weten te bemachtigen bij het vooraanstaande Excelsior recordings. Daily Bread zal naar traditie - voor zover daar na twee keer van kan worden gesproken - acte de presence geven tijdens de finale. Als de vakjury zich terugtrekt om een oordeel te vellen over de zes overgebleven finalisten, zal de winnaar van vorig jaar het publiek vermaken.

Ambities

De voorrondes voor de Kleine Prijs worden sinds vorig jaar op veel plaatsen in en buiten de provincie gehouden, om een zo groot mogelijk aantal bands te stimuleren mee te doen. Men gaat uit van de gedachte dat bands zich sneller aanmelden als ze kunnen spelen op plekken waar ze zelf ook al regelmatig komen. Zo zijn er voorrondes in bijvoorbeeld Het Badhűs in Zwaagwesteinde, het Kiehool in Burgum en De Lichtboei in Harlingen. In totaal werden de afgelopen tijd op twaalf plaatsen in Fryslân en ééntje in Groningen (Leek) voorrondes gehouden. Friesland Pop heeft bedacht dat de halve finales steeds in de poppodia van Drachten (Iduna) en Sneek (Het Bolwerk) plaatsvinden en de grote finale in Leeuwarden. Uiteindelijk hoopt men daar een groot publiek mee te trekken. Nu is die finale nog in Poppodium Romein, maar als de ambities van Friesland Pop realiteit worden zal die zaal te klein zijn. Een derde halve finale werd dit jaar gehouden in Makkum. Oorspronkelijk zou dat zijn bij de jongerenkeet Us Stek, maar op het laatste moment wilde de gemeente Wűnseradiel daar geen vergunning voor verlenen. ,,Omdat de keet illegaal is”, aldus de gemeente.

Winnaars

Die drie halve finales leverende drie winnaars op, en drie wildcards die door de jury werden weggeven. Op het podium in Romein zien we op 30 mei bijvoorbeeld de band Roos. Deze band bestaat uit muzikanten die elkaar kennen van het Groninger conservatorium. Hun zwoele mix van pop en jazz leverde winst op in de halve finale in Drachten. Yorn Overwijk and the Heatmachine afkomstig uit de omgeving van Laaxum ging in Makkum met de winst aan de haal. Hun muziek omschrijven ze zelf als ‘extatische pop met een rock-’n-rollziel en de drang om te dansen’. Gezien de bezetting met piano en saxofoon is dit geen gemiddeld gitaarbandje. De laatste winnaar was Audio Adam die deelnam aan de halve finale in Sneek. Deze band heeft van oorsprong een akoestische achtergrond, maar maakt nu stevige popmuziek die is gebaseerd op de op piano geschreven nummers van zanger Tjerk Koekkoek.
De drie winnaars worden aangevuld met drie wildcards die door de vakjury zijn uitgereikt. Die was van mening dat De Basis niet in de finale mocht ontbreken. De Basis experimenteert veel met ongewone sounds en elektronica. Strakke, melodische riffs worden afgewisseld met laidback beats met veel samples. Ook Miss November kreeg een wildcard. De band rondom zangeres Iris van der Weide, die studeert aan de Leeuwarder popacademie, maakt poprock die veel weg heeft van Anouk. Als laatste kreeg ook Disintegrate een ticket voor de finale. Hiermee staat er ook weer eens een echte metalband in de finale, want metal is in Fryslân nog steeds een populaire muziekstroming. Het Leeuwarder Disintegrate verdiende ook al een plaats op Wâldrock, dus deze mannen hebben wat in de mars.
i De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt 30 mei om 19.30 uur plaats in Poppodium Romein in Leeuwarden

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties