De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Viktor Elm spreekt als geen ander de taal van het scoren
Bert Kalteren
Heerenveen - Viktor Sebastian Elm is krap aan vijf maanden in ons land, maar spreekt nu al bijna vloeiend Nederlands. ,,Het ligt me wel om een taal te leren. En ik vind het leuk”, zegt de 23-jarige Zweed. Maar Elm spreekt ook als geen ander de taal van het scoren. Hij is de topscorer van sc Heerenveen in het KNVB-bekertoernooi en scoorde bovendien bij zijn voorgaande twee optredens in de Rotterdamse Kuip.
In alle drie de voorgaande bekerduels (Feyenoord, NEC en Volendam) in de aanloop naar de finale scoorde Elm voor de Friese club. De teller staat inmiddels op vier treffers. Dat is weliswaar evenveel als clubtopscorer Danijel Pranjic, maar die scoorde onder andere voor de winterstop driemaal tegen zondaghoofdklasser Haaglandia. ,,Ik wil graag belangrijk zijn voor het team. Scoren is altijd iets speciaals. Daar draait het om in het voetbal.”
Elm hoopt morgen in de eindstrijd de scorende lijn door te trekken. ,,Dat zou goed zijn voor de Heerenveen. Maar ook voor mij. Het is mooi om te scoren. Het geeft je een kick. Een extra adrenalinestoot. Als je met 4-1 verliest, maar wel scoort, dan maakt je dat toch nog een beetje blij”, zegt de Zweedse middenvelder. ,,Als er maar iemand van ons scoort. Het is het belangrijkste om zo geconcentreerd te zijn, dat je de kansen die je krijgt er ook inschiet.”
De Kuip is voor Elm wat dat betreft ook een vertrouwde omgeving, want in de voorgaande twee keer dat hij de Rotterdamse voetbaltempel aandeed was hij ook succesvol. Met zijn vorige club Kalmar FF scoorde de middenvelder in de eerste ronde van het UEFA Cuptoernooi tegen Feyenoord. De eerste doelpunten in het shirt van Heerenveen liet Elm vier maanden geleden, medio januari, noteren in het bekerduel tegen de Rotterdamse club.
,,Het zou mooi zijn als ik die traditie kan voortzetten. Ik hoop dat ik ook bij mijn derde optreden in De Kuip kan scoren. Het is voor mij een geweldige inspirerende omgeving. Extra druk geeft het niet, maar ik wil wel graag scoren.” Want de Zweedse middenvelder wil graag met Heerenveen de KNVB beker winnen. ,,Het is dé kans om iets te winnen. Dat is lang niet voor alle voetballers weggelegd.”
Dat geldt niet voor Elm, die afgelopen seizoen (2008) met Kalmar kampioen van Zweden werd. Nadat hij met zijn oude club een jaar eerder al de beker had gewonnen, was Kalmar afgelopen seizoen verliezend bekerfinalist. ,,We verloren na strafschoppen van IFK Göteborg. In Zweden telt het nationale bekertoernooi niet zo erg mee. Hier is het specialer, want de bekerstrijd leeft in Nederland veel meer en geldt als een echte prijs.”
Elm is ervan overtuigd dat Heerenveen ook een kans maakt tegen FC Twente. ,,Het is een erg goede ploeg en we zullen geconcentreerd en gefocust moeten zijn. We zullen FC Twente weinig tijd en ruimte moeten geven en er bovenop moeten zitten. Dan denk ik dat de kansen fifty-fifty zijn.” Dat de prestaties van Heerenveen de laatste weken wat minder waren staat daar los van. ,,Het ging niet zo goed als na de winterstop, maar dat telt nu even niet. Het is een wedstrijd op zich. Dat geldt voor alle finales overal ter wereld.”
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties