De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Nieuw multifunctioneel centrum brengt mensen samen op één plek
De Mozaïek moet de hele Vrijheidswijk opkrikken

Leeuwarden - De Mozaïek is zo mooi dat het genomineerd moet worden voor de landelijke scholenbouwprijs. Tenminste, dat vindt wethouder Krol van Leeuwarden. Gistermiddag werd het mfc in de Leeuwarder Vrijheidswijk officieel geopend.

Door Merlijn Torensma.
Het feestje begon verwarrend. Alle wijkbewoners hadden een uitnodiging gekregen voor het openingsfeest buiten. Maar voordat het feest begon, was er ook nog een klein, besloten feestje waar alleen direct betrokkenen welkom waren.
De uitnodiging die iedereen had gekregen, was niet duidelijk genoeg voor iedereen. Het was dan ook dringen bij de deur voor de besloten bijeenkomst. Toen het uit de hand dreigde te lopen, greep de wijkbeveiliging in.
,,Het is hier te klein om iedereen uit de wijk binnen te laten”, legde een medewerker van de gemeente uit. Voor een verontwaardigde buurtbewoner die niet verder mocht, was het excuus te laat. Boos verliet hij het terrein. Hij ging ook niet meer naar het openbare feest.
En dat was jammer, want er werd groots uitgepakt buiten. Nergens klonk gisteren nog een wanklank. Een klein circus, een vuurspuwend meisje en een vuurwerkexpert waren uitgenodigd en voor alle mensen uit de Vrijheidswijk was er gratis eten en drinken.
,,Het is een bijzonder gebouw dat staat op de grens van het oude Lekkum-Oost en Lekkum-West”, vertelt Suze de Bruin, voorzitter van het wijkpanel. Zij weet nog dat de wijk vroeger was opgedeeld en dat er nauwelijks sprake was van integratie.
Het nieuwe multifunctionele centrum kan volgens haar een goede bijdrage leveren om de mensen in de wijk dichter bij elkaar te brengen. ,,Er moet nog veel werk verzet worden. Wij zijn nog lang niet klaar.”
Het gebouw zelf vindt zij prachtig. ,,Toen ik binnenkwam, viel ik van de ene verbazing in de andere. Het is erg mooi aangekleed. Het betekent heel veel voor de wijk. Het is erg waardevol dat mensen elkaar nu tegenkomen op één plek.”
In het centrum zitten twee lagere scholen, een kinderopvang, een ontmoetingscentrum voor jongeren, een internetcafé, ruimtes voor zorginstellingen en een grote gymzaal.

Scholenbouwprijs

Ook Krol is erg blij met het gebouw. Hij is vooral trots op het ontwerp en liet zowel bij de besloten bijeenkomst als later buiten weten hoe blij hij is met het ontwerp. ,,Eens zullen wij de scholenbouwprijs winnen en ik denk dat het hiermee gaat lukken.”
De wethouder denkt dat het vooral goed is dat alle jongeren uit de wijk terecht kunnen in het gebouw. ,,Van nul tot achttien jaar. De mensen hier leren ze snel kennen”, denkt hij.
De Vrijheidswijk staat bekend als een probleemwijk en het zal voor Krol meespelen dat de jongeren nu beter in de gaten kunnen worden gehouden. ,,We moeten dit gebouw koesteren. Het is een voorbeeld voor de hele stad.”
Buiten is niet iedereen te spreken over het uiterlijk van het gebouw. ,,Het is te blauw”, zegt iemand die liever niet met naam in de krant komt. ,,Misschien lijkt het wat als de omgeving straks klaar is en het winkelcentrum er staat. Ik probeer niet te veel naar het gebouw alleen te kijken.”
Ook een groepje kinderen van cbs Prins Constantijnschool vindt het maar een raar gebouw. Het is wel erg blij met de lokalen voorzien van digitale schoolborden. ,,Het is allemaal een stuk moderner dan het oude gebouw.”
Tijdens de officiële opening werd gisteren ook de nieuwe naam onthuld: De Mozaïek. De naam werd bedacht door Gerda Kernsen, een van de wijkbewoners die meedeed aan een prijsvraag voor de nieuwe naam.

Gemêleerde wijk

De naam verwijst naar het gebouw (allemaal lichtblauwe vlakjes), de gebruikers (allemaal verschillende gebruikers die bij elkaar passen) én naar de bewoners van de gemêleerde wijk.
‘Toen ik binnenkwam, viel ik van de ene verbazing in de andere. Het is erg mooi aangekleed’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties