De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Ashley Kruishaar uit Bolsward organiseerde de examenstunt en neemt maatregelen tegen de zenuwen
Wat kalmeringspillen en oordopjes bij wiskunde

Voor 7904 Friese middelbare scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Ashley Kruishaar (17) van het Marne College in Bolsward. Zij bedacht de eindexamenstunt. Had ze genoeg tijd over om te leren?

Door Anco Born.
,,Ik wil graag naar de opleiding Fashion & Design in Amsterdam. Daarvoor heb ik wiskunde en economie nodig. Voor die vakken doe ik nu extra hard mijn best.” Ashley Kruishaar begint maandag met haar eindexamens op het Marne College in haar woonplaats Bolsward maar was tot vorige week druk met de organisatie van de examenstunt.
,,Afgelopen donderdag hadden we de stunt die ik met een aantal vriendinnen heb georganiseerd. We reden ’s ochtend met een trekker door Bolsward en hadden ’s middags groot feest op school met onder meer dans, cabaret, een survivalbaan en salsaworkshop. In de voorbereiding heb ik veel inkopen gedaan voor de aankleding, zoals een rode loper, ballonnen, vlaggetjes en confetti. Van de organisatie van zo’n mooi feest word ik erg enthousiast.”
,,Nu de stunt voorbij is gebruik ik al mijn tijd om te leren voor de examens; die komen al erg dichtbij.” In haar ogen is haar cijferlijst niet slecht. Ashley: ,,Wiskunde en geschiedenis vind ik de moeilijkste vakken. De onderwerpen bij geschiedenis vind ik niet interessant. Alles wat zich vroeger afspeelde daar heb ik in mijn toekomst weinig aan. Gelukkig heb ik met een praktische opdracht die onvoldoende kunnen ophalen.”

Zenuwen

,,Voor wiskunde sta ik wel een onvoldoende. Het onderdeel kansberekening vind ik erg lastig, bijvoorbeeld de binomiale verdeling. Daarmee kun je de kans op succes in een situatie berekenen. In de les lukt mij dat vaak wel maar tijdens een toets gaat dat steeds mis. Het komt denk ik door de zenuwen.”
Daarom ziet ze ook op tegen het wiskunde examen. ,,Kalmeringspillen nemen de zenuwen weg, die ga ik gebruiken. Ook gebruik ik oordopjes. Die kreeg ik als tip van een vriendin, dan raak je tijdens het examen niet afgeleid door bijvoorbeeld hoestende leerlingen. Als ik zenuwachtig ben kunnen zulke dingen me nog zenuwachtiger maken. Ik moet vaak terugdenken aan een typecursus die ik niet heb gehaald omdat ik te zenuwachtig was. Tijdens dat examen werd ik heel nerveus van het lawaai van alle typende mensen.”
Toch zijn er ook vakken waar ze wel vertrouwen in heeft. ,,Over Engels en Nederlands maak ik me niet druk, daar sta ik goed voor. Ik heb een echte talenknobbel en scoor altijd minimaal een zeven op Engels.”

Droom

Het liefst wil Ashley later een eigen zaak als modeontwerpster. ,,Het lijkt me fantastisch om mijn eigen creaties te ontwerpen en andere mensen daar in te zien rondlopen. Af en toe maak ik al een broekje of een jurkje, dat wil ik graag meer doen. Ik ga volgend jaar niet meteen naar de modeopleiding, ik wil eerst meer ervaring op doen, een naaicursus volgen en veel beurzen bezoeken. Het is lastig om in de modewereld terecht te komen als je net je havo hebt.”
Maandag heeft Ashley haar eerste examen, Nederlands..

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties