De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Ontwikkelaar probeert markt op gang te krijgen
Terugkoopgarantie van twee jaar op nieuwbouw
Goos Bies
Burgum - Makelaars en vastgoedondernemers proberen op steeds meer verschillende manieren de huizenverkoop op gang te krijgen. Projectontwikkelaar Tadema uit Leeuwarden komt nu voor een nieuwbouwproject in Burgum met een terugkoopgarantie van twee jaar, of inruil van de huidige woning. De Vereniging Eigen Huis is niet direct heel enthousiast en waarschuwt voor de kleine lettertjes.
Volgens makelaar Berend Wijmenga uit Burgum gaat het om een unieke constructie. Je ziet momenteel steeds meer makelaars of projectontwikkelaars die een jaar garantie geven tegen dubbele woonlasten, maar dit is iets anders, zegt hij. Mensen die een van de nog op te leveren tien luxe appartementen aan de Schoolstraat kopen, kunnen binnen twee jaar het aankoopbedrag terug krijgen als ze niet tevreden zijn. Bijvoorbeeld omdat ze hun oude huis niet hebben verkocht. Een andere mogelijkheid is dat Tadema het oude huis als inruil overneemt. De prijs van het oude huis wordt bepaald aan de hand van ,,een reële taxatie”.
Volgens Wijmenga is het vooral de doelgroep van deze appartementen die momenteel als gevolg van de economische crisis moeilijk te bewegen is. Er wordt gemikt op 45- en 50-plussers die uitwonende kinderen of geen kinderen hebben. Die groep hoeft niet op stel en sprong te verhuizen en neemt momenteel weinig risico. ,,Tadema probeert met de actie deze markt wat te kietelen.”
Hans de la Porte van de Vereniging Eigen Huis heeft nog niet vaak van de Burgumer constructie gehoord, maar helemaal uniek is die volgens hem niet. Hij waarschuwt voor de kleine lettertjes in de contracten. ,,Het klinkt leuk een terugkoopgarantie. Maar het gaat om nieuwe appartementen. Die heb je dan net voor veel geld ingericht. Wat gebeurt er met de inrichting? Wat gebeurt er met de keuken? Daar moet je alert op zijn. We begrijpen dit soort acties wel. Makelaars proberen in psychologisch opzicht wat zekerheid te geven, maar het beste werkt nog altijd een prijsverlaging. Al is dat bij nieuwbouw moeilijk te doen, want dat geeft scheve gezichten bij mensen die al zo’n huis gekocht hebben.”
Ook bij de inruil moet goed worden opgelet, waarschuwt De la Porte. ,,Betalen ze de taxatiewaarde of 90 procent daarvan. Dat laatste komen we vaak tegen.”

Exclusief keuken

Voor de tien appartementen in Burgum wordt 268.000 tot 315.000 euro gevraagd, exclusief keuken. Bij terugverkopen moet de eigenaar zelf beslissen of die de keuken meeneemt of eventueel probeert door te verkopen. Het eerste appartement wordt naar verwachting in juli opgeleverd.
In zijn algemeenheid valt het volgens Wijmenga wel mee met de huizenverkoop. Zo heeft zijn kantoor in de eerste vier maanden dertig woningen verkocht. Slechts ietsje minder dan in voorgaande jaren via Wijmenga Makelaar en Taxateurs van eigenaar wisselde. ,,Toch zie je dat nog heel veel mensen op elkaar staan te wachten.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties