De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Geloof & Kerkmaandag, 4 mei 2009

Stichting Trin houdt conferentie Heaven on Earth

Zwolle - Geen opwekking zonder transformatie, dat was de boodschap van Che Ann. Hij sprak zaterdag in Zwolle tijdens de conferentie Heaven on Earth van stichting Trin. ,,Echte opwekking betekent verandering in mensen én in de maatschappij.”

Door Maaike Ymkje de Jong.
De Nederlandse stichting Touch, Reach and Impact the Nations (Trin) houdt dezer dagen voor de tweede keer een grote landelijke conferentie. Vorig jaar hield de stichting met een sterk charismatische signatuur haar eerste conferentie in Rotterdam met ongeveer zevenduizend bezoekers. Sinds vrijdag zijn er opnieuw duizenden bijeen op de conferentie waar veel tijd en aandacht is voor aanbidding en radicale lezingen. En waar je soms verbaast kijkt naar wat er allemaal gebeurt.
Che Ann, voorganger van de Harvest Rock Church in Californië, sprak zaterdag voor tweeduizend mensen die anderhalf uur aan zijn lippen hingen. Ann is oprichter van de stichting Harvest International Ministry. ,,De beroemde evangelist John Wesley zei: ‘Als je een opwekking wilt zien, dan moet je zelf in vuur en vlam gaan staan’”, zei Ann. ,,Als we in Europa verandering in de maatschappij willen zien, dan moeten we gaan vertrouwen op de kracht van de heilige Geest.” Ann refereerde aan het bijbelboek Zacharia, waar in hoofdstuk 4 vers 6 staat: ‘Niet door eigen kracht of macht zal hij slagen – zegt de Heer van de hemelse machten – maar met de hulp van mijn Geest.’
In duidelijke taal wordt bij Trin het Evangelie verkondigd, en natuurlijk komt er een opwekking, zo proclameerde Ann. ,,Ik geloof dat we in Nederland het profetische potentieel hebben om een opwekking in het land te bewerkstelligen. Transformatie brengt een blijvende verandering. Geloof is daarbij heel belangrijk en als dat de basis is voor een opwekking, dan zal er ook een reformatie in de samenleving ontstaan. Dat is ook wat er gebeurde bij de reformatie van Maarten Luther. Dan zal de maatschappij weer worden zoals God die bedoeld heeft.”

Vlaggen

Voor de lezing van Che Ann werd er gezongen onder begeleiding van pianist Eric Lagerström. Ook dat mag iedereen op zijn of haar eigen manier doen. De mensen in de zaal stonden in de gangpaden om vrij te kunnen beweging of zaten geknield op de grond. Een groep danste met vlaggen. Lagerström: ,,Ik wil de band van de liturgie doorbreken. Ga rondlopen, als symbool om de kerkelijke vormen te doorbreken. Er is geen verschil tussen de dominee of de priester op het podium en het volk in de zaal. Dus kom naar voren en aanbid God op je eigen manier en met je hele lichaam.”
Oprichter van Trin, Mattheus van der Steen, sprak kort over het thema van de conferentie: All Nations, All Generations, All Denominations (alle volken, alle generaties, alle denominaties), met dit jaar de nadruk op All Denominations. ,,Ik zie verandering en bekering in de Rooms-Katholieke Kerk. Tijdens een avond in een Gereformeerde Kerk, waar ik bij was, kwamen mensen tot geloof. Nederland maakt zich zo druk over allemaal verschillende kerken, maar dat maakt me niet uit. Ik wil transformatie zien en dat gebeurt dwars door alle kerkelijke muren heen.” Van der Steen won afgelopen maand de Publieksprijs Christelijk Boek 2009 met zijn boek Durf te dromen.
Het thema All Denominations geeft een deel van de visie van Trin weer, legt woordvoerder Jop van der Bijl uit. ,,God heeft de heilige Geest gegeven, maar in veel kerken is er weinig aandacht voor de Geest. Dat is wat we willen bereiken, dat kerken meer gaan vertrouwen op het werk van de Geest. We hebben via de Evangelische Alliantie aan 3500 kerken in Nederland een uitnodiging gestuurd om hierheen te komen, om meer te leren van de heilige Geest.”
Maar heel wat kerken bedanken er voor om te komen. Ze volgen met argusogen wat Trin doet. In het christelijke opinieblad CV Koers van deze maand schrijft dr. Henk Bakker, docent aan het Seminarium van de Unie van Baptisten ook een kritisch artikel over de conferentie. Bakker ziet een sterke eenzijdigheid. ‘Er wordt een verkeerde concentratie gelegd bij de ‘bijzondere ervaringen’, zoals genezingen en visioenen.’ Bakker spreekt van een ‘succeschristendom’ bij Trin. ‘Het gaat om een evangelie van welzijn en welvaart, en ieder die als christen die eindjes niet aan elkaar kan knopen en op tweedehandjes zit, leeft armzaliger dan God nodig vindt.’
‘Bewegingen als die rond Todd Bentley en Trin verdraaien de bijbelse feiten en zijn vrijzinnig: ze gaan vrijelijk om met de Schrift, negeren de klassieke lezing van het evangelie en construeren hun ‘eigen’ Jezus’, aldus Bakker, die ook doceert aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Dergelijke kritiek weerhoudt de bezoekers niet om massaal te komen. Job van der Bijl verwacht tot en met morgen in totaal ongeveer vijfduizend mensen. Trin heeft meerdere doelstellingen. Naast het ontwikkelings- en zendingswerk in het buitenland, werkt de organisatie ook aan evangelisatie in eigen land. Ze houden iedere maand zogenoemde Fire Nights, aanbiddingsavonden met sprekers door het hele land. Deze conferentie is eigenlijk een uitgebreide Fire Night.

Soul Survivor

Vorige week werd het jongerenfestival Soul Survivor gehouden, een aantal jongeren knoopte daar gewoon eventjes de Trin-conferentie aan vast. Het geeft iets aan van hoe een bepaald deel van de jeugd met geloof bezig is. ,,Ik was medewerker bij Soul Survivor en nu ben ik hier ook vrijwilliger”, vertelt Ricardo Kok (19) uit Arnhem. ,,Ik vind de conferentie te gek. Vooral de preek van vrijdagavond van Mattheus van der Steen over het thema: Alles is mogelijk met God, heeft me heel erg aangesproken.”
Gerrit Boomsma (24) uit Epe en opgegroeid in Leeuwarden is niet onverdeeld positief. ,,Deze conferentie is niet helemaal mijn stijl. De dienst was vanmorgen goed, maar de sprekers zetten zich af tegen kerken. En doordat ze zich zo tegen andere kerken afzetten, worden ze zelf bijna een kerk. Ze zijn tegen de binding van de liturgie, maar ik zag hier ook wel een liturgische indeling: eerst een tijdlang aanbidding, dan het verhaal van een spreker en dan een afsluiting met een lied.”
Marieke Elderhuis (13) en Anneke Lammers (14) uit Emmeloord zijn naar het jongerenprogramma geweest. ,,We zaten eerst per ongelijk bij het programma voor de volwassenen, maar daar snapten we niets van. Bij het jongerenprogramma kregen we een Bijbelstudie en werd er veel uitgelegd. Daarna gingen we samen bidden, het was mooi.”
iwww.heaven-on-earth.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Haha ik sta in de krant.

x

marieke

Yoehoe.

marieke, emmeloord - maandag, 26 april 2010


haha, ik sta in de krant xD.

mijn moeder was zo op een friese camping, las ze de krant, stond ik er in, echt heel grappig. =D

anneke, emmeloord - dinsdag, 16 juni 2009


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties