De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiozaterdag, 25 april 2009

Vrijwilligers van It Damshűs krijgen een eigen pad
Wybe Fraanje
Nij Beets - Hondstrouw zijn ze, de vrijwilligers van openluchtmuseum It Damshűs in Nij Beets. De meesten komen uit Nij Beets zelf, een dorp van 1700 inwoners. Zestig mensen werken zeer regelmatig in het museum, een dagdeel per week of vaker. En dan zijn er nog 120 mensen die op onregelmatiger basis bij It Damshűs betrokken zijn.
,,Het is een museum dat echt door de dorpelingen gedragen wordt”, zegt bestuurslid Sikke Marinus. ,,Het is voor ons nooit een probleem om vrijwilligers te vinden. De mensen in het dorp vinden het altijd leuk om een middagje in oude kleren rond te lopen.”
Het museumbestuur is zich er terdege van bewust dat It Damshűs nergens zou zijn zonder de vrijwilligers. Ze worden regelmatig in het zonnetje gezet. Zo is er met Kerst altijd een attentie en met regelmaat wordt er een gezellige avond georganiseerd. Gisteren was er een speciale vrijwilligersavond, aan de vooravond van de opening van het nieuwe seizoen op 1 mei.
Reden voor het feest is het feit dat de afgelopen winter weer veel werk is verzet. Het dak van het bezoekerscentrum is geďsoleerd, er is een fietsenstalling gekomen, alle zandpaden zijn bestraat, en zo valt er nog wel het nodige te noemen.
Het langste ‘nieuwe’ pad heeft een naam gekregen. Vrijwilligerspad heet het. Vrijwilliger Ate Jeeninga, die net als Douwe van der Laan dagelijks in It Damshűs aan het werk is, onthulde het naambordje. ,,Een vast, zichtbaar eerbetoon aan de vrijwilligers”, verklaart Marinus, die ook als gids optreedt. ,,Tijdens de rondleiding zal voortaan even bij dit bordje stilgestaan worden. Dan wordt het verhaal van de vrijwilligers van It Damshűs verteld.”
Het Vrijwilligerspad is meteen het enige pad op het museumterrein dat een naam krijgt, want ,,een naam is eigenlijk museaal niet verantwoord. Vroeger hadden die paden immers geen naam.”

Opgeande tiid

Het openluchtmuseum ontstond in 1960. Het was de zogeheten opgeande tiid in Fryslân, waarin alles wat aan de vooroorlogse armoede herinnerde werd afgebroken. Oene Dijkstra vroeg of hij een damshűske, waar veenarbeiders in woonden, van de sloopkogel mocht redden. Zo ontstond It Damshűs.
Later kwam er een halve hectare grond bij, en nog later nog anderhalve hectare. Sinds 1990 zit de groei er goed in. Momenteel wordt de aankoop van nog eens anderhalve hectare aangrenzende grond afgerond. Daar moet een nieuw entreegebouw verrijzen. Ook komt er een parkeerterrein.
Ook bij die werkzaamheden zullen weer veel vrijwilligers betrokken worden. Sikke Marinus, die ook teksten schrijft voor het museumkoor De Baggelbaksjongers, schreef een gedicht speciaal voor de vrijwilligers.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties