De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportzaterdag, 25 april 2009

Cambuur figurant op feestje Dordt

Dordrecht – Het duel tussen FC Dordrecht en SC Cambuur was gisteren vooral voor die eerste van groot belang. De ploeg van oud-Cambuurtrainer Gert Kruys kon de periodetitel winnen. Cambuur had echter haar eigen belangen. Toch moest de ploeg een nederlaag slikken, met een feestje voor Dordt tot gevolg.

Door Gerard Bos.
Voor rust de mindere, na rust hooguit gelijkwaardig. Het was in Dordrecht van toepassing op Cambuur. En dus was het niet meer dan terecht dat de ploeg verloor. De Leeuwarders, zonder enkele vaste basisspelers, kwamen aan de Krommedijk simpelweg tekort tegen dé ploeg in vorm van dit moment in de eerste divisie.
Na het veilig stellen van play-offdeelname vorige week bij MVV (1-2 winst) was het duel van gisteravond de eerste in een rij van drie waarmee Cambuur de competitie afsluit. Komende vrijdag wacht de laatste thuiswedstrijd, tegen FC Eindhoven. Dan zal er ook afscheid worden genomen van vertrekkende spelers. De week daarop wacht Cambuur nog een uitduel tegen TOP Oss, dat dankzij een periodetitel ook al geplaatst is voor de nacompetitie. Op 19 mei is de eerste play-offwedstrijd voor Cambuur. De tegenstander wordt naar alle waarschijnlijkheid nummer vier FC Zwolle.
In en tegen Dordrecht waren Danny Guijt, Ruud ter Heide en Michael Jansen afwezig door een schorsing en ontbrak Mark de Vries door een donderdag op de training opgelopen enkelblessure. Puzzelen dus voor Menzo. De uitkomst: een systeem met Nassir Maachi en Jeffrey de Visscher voorin en Sandor van der Heide als een ‘valse spits’ daar kort achter.
Tussen al het nieuws over de afwezigen, was er ook een debutant. Bob Scheepers (17) mocht ruim een kwartier voor tijd invallen. Een mooi moment voor het talent dat eerder dit seizoen een driejarig contract tekende en ook deel uitmaakt van de definitieve selectie van Oranje onder 17 dat binnenkort aan het EK deelneemt.
Een andere aanvaller werd echter man van de wedstrijd; die speelde bij de thuisclub en heette Eddy Putter. Hij scoorde de enige goal gisteren. Na 23 minuten mocht hij van dichtbij vrij uithalen. Doelman Peter van der Vlag was kansloos: 1-0. Even daarvoor was een kopbal van Lopes nog van de doellijn gehaald. Cambuur op haar beurt had via Maachi een kans om eerder al de score te openen. Dordt-goalie Tristan Peersman stond succes voor hem echter in de weg tegen zijn oude club.
De Leeuwarders kwamen zo nu en dan tot aanvallende impulsen, maar veel kansen creëeren was er niet bij. Niet dat Cambuur slecht speelde; het was simpelweg de verdienste van Dordrecht. Cambuur moest meer achter de thuisclub aan lopen, dan andersom. En daarmee was het verhaal van de eerste helft grotendeels verteld.
Met RKC, concurrent van Dordt in de periodestrijd, op achterstand – de tussenstanden werden luid bejubeld door de fans van de thuisclub – wist Dordrecht dat de eindzege in de periode dichtbij was. De zenuwen leken daardoor in het begin van de tweede helft toe te slaan bij de voor de pauze zo frivool spelende thuisclub. Cambuur kwam langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Dat was ook de verdienste van de Leeuwarders, die niet wanhopig werden door de achterstand.
Na een dik uur spelen leek het 1-1 te worden toen captain Rudy Jansen de bal binnenkopte. Met de nadruk op ‘leek’, want Jansens doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Daarvoor had Maachi opnieuw een goede kans gehad, maar Cambuur kon de opleving niet bekronen met een goal. Sterker nog, Dordrecht herpakte zich. Het zag Marcel van der Sloot een vrije trap op de paal schieten als een van de voornaamste wapenfeiten en ook Lopes was dichtbij de 2-0. Die kwam er niet, de zesde periodetitel wel.
Het resultaat van gisteren ten spijt, wordt in Leeuwarden door de fans al volop gespeculeerd over wie de mogelijke tegenstander wordt van Cambuur in de play-offs, het speelschema en meer van dat soort zaken. De club heeft inmiddels de kaartverkoop aangekondigd en verwacht veel publiek. De play-offs leven in Leeuwarden, dat is duidelijk.
Het wil echter niet zeggen dat een goed resultaat in de laatste wedstrijden er niet meer toe doet. Op weg naar de play-offs zijn juist een paar mooie resultaten goed voor de moraal. Vraag dat maar aan de mensen in Dordrecht.
FC Dordrecht – SC Cambuur-Leeuwarden 1-0 (1-0). 23. Putter 1-0. Scheidsrechter: Van Sichem. Gele kaart: Ramos (Dordrecht), El Khalifi, Fischer (Cambuur). Toeschouwers: 4000.
FC Dordrecht: Peersman; Longuet, Breinburg, Kras, Van Muyen; Sequeira, Ramos, Van der Sloot, Coster; Putter, Lopes.
SC Cambuur: Van der Vlag; Van der Ree, Jansen, Fischer, De Boer; El Khalifi, Beekmans, Chery; De Visscher, Van der Heide (76. Van der Heide), Maachi.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties