De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiozaterdag, 25 april 2009

Honing- en hemelbomen voor Drachten
Drachten - Twee hemelbomen van zes meter hoog en een honingboom staan sinds gistermiddag in het centrum van Drachten. De hemelbomen staan naast het carillon op de plek waar tot vorig jaar twee zieke iepen stonden. De honingboom staat tegenover de ABN Amro aan de Burgemeester Wuiteweg.
Om te voorkomen dat de hemelbomen, Ailanthus altissima in het Latijn, afsterven op de nieuwe locatie, zijn speciale beluchtingsbuizen mee ingegraven. De komende dagen zal de plantsoenendienst de bomen voorzien van extra water, vanwege het droge weer.
De gemeente Smallingerland heeft gekozen voor de hemelbomen omdat het schaduwrijke sierbomen zijn. Van oorsprong komen de bomen uit China en Korea. Sinds de achttiende eeuw komen ze voor in Europese tuinen. De bomen, die nu zes meter hoog zijn, kunnen tot 25 meter hoog worden.

Drachtstervaart

Voor de deur van snoepwinkel Jamin aan de Noordkade stonden twee iepen, die moesten wijken nadat ze besmet waren met de schimmel dat de iepenziekte veroorzaakt. Volgens gemeentevoorlichter Ingrid Overstegen kunnen hoeven de bomen niet weg als straks de Drachtstervaart is uitgegraven. Die loopt over het Moleneind precies tot aan het carillon.
Heel anders is de honingboom tegenover het bankgebouw van ABN Amro. Daar stond tot gisteren een eik die te groot was geworden. Volgens de gemeente had de eik geen groeimogelijkheden meer onder de grond en zat er nauwelijks nog leven in. In de boom zaten veel dode takken. Het zou volgens de gemeente gevaarlijk worden als die afbraken.
De boom werd gisteren gerooid. Voordat dat gebeurde, werd de boom grondig gecontroleerd op de aanwezigheid van nesten. Dat moest omdat het broedseizoen is begonnen.
De vervangende honingboom krijgt, als hij aanslaat, een grote, ronde open kroon. De blaadjes van de boom zijn klein en geelgroen. In het najaar krijgt de boom roomwitte bloemen met lange pluimen. Net als de hemelbomen, komt de honingboom oorspronkelijk uit China en Korea. In Japan wordt hij vereerd als heilige boom, bij tempels en begraafplaatsen.

Nectar

De nieuwe boom tegenover het bankgebouw wordt vijftien tot twintig meter hoog. Omdat de bloemen veel nectar bevatten, trekt de boom veel bijen en andere insecten.
Omdat de boom gevoelig is voor vorst, zal de gemeente in de winterperiode extra voor de boom moeten zorgen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties