De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 23 april 2009

Ongeduldige Statenleden: hoogste tijd dat provincie laat zien dat ze zelf duurzaam is
Fryslân moet goede voorbeeld geven

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft huizenhoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Wat betreft Provinciale Staten, is het de hoogste tijd dat de provincie het goede voorbeeld geeft. Het uitblijven van concrete maatregelen komt de geloofwaardigheid van de provincie niet ten goede, vinden diverse fracties.

Door Goos Bies.
Waar blijven de milieuvriendelijke, duurzame dienstauto’s?, vroegen bijna alle Statenfracties zich af. De VVD gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok. ,,Als je op het gebied van duurzame ontwikkeling koploper van Europa wilt zijn, zul je op zijn minst het goede voorbeeld moeten geven. Met het nieuwe provinciehuis is dat niet gelukt. Wat betreft de dienstauto’s wensen we geen voorbehouden”, zei Avine Fokkens.
Fokkens reageerde op een interne mededeling dat ,,waar mogelijk” op aardgas of elektrisch gereden zal worden in de nieuwe dienstauto’s. Dat werd hier en daar geďnterpreteerd als een terugtrekkende beweging. ,,Schaf die duurzame auto’s nu gewoon eens aan”, zei een ongeduldige geworden Aafke Postma (PvdA). GrienLinks heeft maar vast een testrit voor gedeputeerden en inkopers geregeld in een hybride Toyota Prius, op 13 mei. Volgens gedeputeerde Adema ligt het allemaal wat genuanceerder. ,,We merken dat het verschrikkelijk moeilijk is een goede dienstauto te vinden die op alternatieve brandstof rijdt. Leeuwarden heeft twee aardgasauto’s, maar daarbij moet je na minder dan tweehonderd kilometer overschakelen op benzine. Hoe duurzaam is dat als je vaak naar Den Haag moet. We hopen er dit jaar uit te komen.”

Fair Trade

Ook wat betreft gebruik van Fair Trade-producten gaat het de meeste Statenleden niet snel genoeg. In de commissievergadering wekte gedeputeerde Konst nog de indruk er aan mee te willen werken dat Fryslân de eerste Fair Trade-provincie van Nederland wordt, maar nu kwam de PvdA-gedeputeerde niet verder dan dat er iets over gezegd gaat worden in de notitie over duurzame bedrijfvoering, die later verschijnt. ,,Spijtig”, vond partijgenoot Postma. ,,Net als voor de auto’s geldt hier dat Fryslân het goede voorbeeld moet geven.” Twaalf Friese gemeentes zijn al bezig Fair Trade-gemeente te worden. De Statenfracties GrienLinks en FNP gaven gesteund door PvdA, SP en ChristenUnie Konst dan ook gewoon de opdracht uit te zoeken hoe de provincie een Fair Trade-organisatie kan worden.
Dat de meeste Statenfracties de ambities in de duurzaamheidsnotitie van Fryslân van een bijna onrealistisch hoog niveau vinden, werd tijdens de commissievergadering al duidelijk. Gedeputeerde Konst erkent dat de provincie ,,een grote broek heeft aangetrokken”. Toch beantwoordde hij de vraag of hij doelstellingen als honderdduizend voertuigen op alternatieve brandstof in 2020 en honderdduizend energiezuinige woningen in 2015 in Noord-Nederland reëel vindt, volmondig met ,,ja”.
Het CDA wenste zich niet bij voorbaat te conformeren aan de hoge duurzaamheidsidealen van de provincie en stemde tegen de notitie. Andere partijen pasten de notitie aan met een vracht aan moties en amendementen. ,,Jammer dat een debat over duurzaamheid zoveel papier kost”, zei gedeputeerde Konst daarover. ,,Dat doet wel zeer.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties