De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 23 april 2009

Beslissende weken voor Wyldemerk

Harich - De experimentele onderwijsinstelling Wyldemerk bij Harich kampt met geldproblemen. Als de betrokken ministeries niet snel over de brug komen, volgt in het ergste geval sluiting. Tegelijkertijd speelt deze weken de rechtszaak van omwonenden tegen de bouwvergunning.

,,Het is voor een belangrijk deel een verhaal van verkokering in Den Haag”, zegt verantwoordelijk wethouder Sprik van Gaasterlân-Sleat over de financiële nood. ,,Er komt geld, maar de vraag is wanneer. Het probleem is dat er verschillende ministeries bij het experiment betrokken zijn: Jeugd en Gezin, Onderwijs, maar ook Justitie bijvoorbeeld.”
Op het terrein van de voormalige grasdrogerij bij Harich is bij het begin van het schooljaar de leef- en leerplaats Wyldemerk van start gegaan voor jongeren van 15 tot 22 jaar die in een 24-uursregime alsnog een schooldiploma proberen te halen. De bekostiging van dit experiment gebeurt volgens de regels voor RENN4-scholen, maar de praktijk stemt daar niet helemaal mee overeen.
Daar zit een deel van het probleem. Jongeren die gaandeweg het traject besluiten weer thuis te gaan wonen, of die afhaken, vallen formeel gezien buiten de rekensom die de overheid maakt voor de financiering. Maar de kosten zijn er wel degelijk. Wat het beeld richting de ministeries verder vertekent is dat de school later dan gepland begon omdat het gebouw nog niet klaar was.
Volgens Sprik kan Den Haag het niet maken om de school te laten sluiten om zulke bureaucratische redenen. ,,Het ministerie van Jeugd en Gezin heeft dit experiment wel goedgekeurd. Dan moet je ook met de financiering rekening houden met die experimentele status.” Wyldemerk is ingericht voor 48 leerlingen, maar heeft er tot dusver 31.
De gemeente is nauw betrokken bij het project, ook omdat zij samen met de stichting Wyldemerk tegenover een groep omwonenden en een protestgroep staat in een juridische procedure. De tegenstanders betwisten de verlening van een bouwvergunning voor de tijdelijke huisvesting van de school door Gaasterlân-Sleat. Gisteren werden de argumenten voor en tegen voor de bestuursrechter in Leeuwarden uitgewisseld. Over zes weken doet de rechter uitspraak.
Komt het Haagse geld er niet, of verklaart de rechter de bouwvergunning ongeldig, dan zijn de zes jaren van voorbereiding en het opstartjaar voor niets geweest.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties