De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 6 februari 2009

Plannen voor emissieloze centrales

Leeuwarden - Het is nog steeds de bedoeling een uitstootloze stroomcentrale te bouwen in Drachten. SEQ International wil tussen 2012 en 2015 vijf van deze projecten lanceren in Noord-Nederland, waarbij ook Harlingen en Burgum als locaties worden genoemd.

Door Goos Bies.
Dat blijkt uit het plan van aanpak voor grootschalige afvang en opslag van CO2 (kooldioxide) in Noord-Nederland. Het plan is gisteren door een zware delegatie noordelijke bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van kennisinstellingen aangeboden aan de ministers Cramer (Milieu) en Van der Hoeven (Economische Zaken).
Voorwaarde is wel dat de uitgestoten kooldioxide bij voorkeur dichtbij ondergronds kan worden opgeslagen, laat directeur Wouter van de Waal van exploitant SEQ International in een reactie weten. Gedeputeerde Adema heeft eerder deze week echter gezegd dat ondergrondse opslag van CO2 ,,nadrukkelijk niet aan de orde” is in Fryslân. De risico’s voor de volksgezondheid moeten eerst helder zijn en de politiek moet de definitieve keuze maken of CO2-opslag in Friese bodem wel gewenst is. Die discussie komt nog, zei Gronings Commissaris van de Koningin Van den Berg. ,,Dat is de volgende etappe. We zullen als noordelijke overheden de bevolking zeker betrekken bij deze plannen.”
Volgens Van de Waal is Fryslân heel interessant omdat de provincie vol lege gasvelden zit. Ook andere plekken dan de in het rapport genoemde locaties Drachten, Harlingen en Burgum komen daarom in aanmerking voor een zogeheten ZEPP-centrale (zero emission power plant). Voor het winninggebied rond Drachten is al een vergunning aangevraagd.
Een jaar geleden ketste het plan om een emissieloze energiecentrale te bouwen bij Drachten af. Die centrale had op termijn de helft van Fryslân van energie moeten voorzien, maar er werd toen uiteindelijk de voorkeur gegeven aan een proef bij staalproducent Corus in IJmuiden. Volgens Van de Waal omdat de infrastructuur - zoals transportleidingen - in Drachten ontbreekt. De proef bij Corus moet overigens nog beginnen; daarover wordt dit voorjaar definitief besloten.
Volgens het noordelijk rapport heeft opslag van CO2 zo dicht mogelijk bij de bron de voorkeur, in verband met de transportkosten. Opslag kan op land en in de zeebodem. Gasunie en NAM spelen een belangrijke rol bij de studie.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Met de oeroude plannen van Wouter van der Waal was en is heel wat mis. Te veel om hier te noemen. Maar U kunt terecht op het web-log OVERDRACHTELIJK voor de andere kant van de schoonschijnende medaille.

Henk Veenstra, Drachten - woensdag, 11 februari 2009


regio
Familieberichten
Advertenties