De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportmaandag, 15 december 2008

Sterk en De Vries voelen zich bestolen
Bram Buruma
Amsterdam - Marathonschaatssters Elma de Vries en Maria Sterk voelden zich zaterdagavond na de zevende wedstrijd om de KNSB-cup bestolen door de wedstrijdjury. ,,Dit slaat nergens op, dit lijkt op willekeur”, brieste De Vries. De schaatsster uit Meppel ging als eerste over de streep, maar werd gediskwalificeerd. Zij zou haar DSB-ploeggenote Maria Sterk volgens de wedstrijdjury een eind geduwd hebben. Klassementsleider Sterk wist eveneens van niets en finishte als vijfde. Maar ook zij werd uit de uitslag geschrapt. ,,Ik begryp hjir al hielendal neat mear fan. Dit is net te leauwen”, brieste de schaatsster uit Hallum.
Meteen na de wedstrijd meldden De Vries en Sterk zich bij het podium voor de huldiging, maar konden zonder bloemen naar de kleedkamer.
De ploegleiding van DSB diende protest in, maar volgens Sterk stond op voorhand vast dat er niet geluisterd werd. ,,Yn myn eagen wolle sy in daad stelle. Mar as je it dan oer professionalisearing fan it marathonriden hawwe, dan kin ik hjir hielendal neat mei.” De terugzetting kostte Sterk de punten in de daguitslag en dus ook in het klassement. ,,Dat is hiel sûr, as je net iens witte wêrom.”
Het kromme van de beslissing vond de schaatsster zelf nog dat zij wel de punten behield die ze onderweg in de tussensprints bijeen sprokkelde. Sterk zag Mariska Huisman uit Andijk, die uiteindelijk werd aangewezen als winnares, tot op twee punten naderen in het klassement. De Noord-Hollandse maakte zo het feest compleet bij de familie Huisman, want bij de mannen greep broer Sjoerd de overwinning.
Voor Sjoerd Huisman betekende het zijn tweede seizoenszege, vóór Bob de Vries (Oosterwolde) en Geert Plender uit Kampen.
Bob de Vries kreeg het gouden pak als leider van het klassement weer steviger om zijn schouders. Hij deed dat zaterdag zonder zijn BAM-ploeggenoten Arjan Stroetinga (Waskemeer) en Willem Hut uit Haulerwijk, die er voor kozen om zich in een trainingskamp op Tenerife voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen.
De wedstrijd liep bij de mannen uit op een massasprint. In de finale probeerden zeven man tevergeefs daar aan te ontkomen en zij werden in de slotronde teruggepakt. Met zijn tweede plaats liep Bob de Vries in het klassement zestien punten uit op de Fransman Cédric Michaud die onderuit ging. Douwe de Vries (Heerenveen) staat op de derde plaats.
Toch was Bob de Vries niet helemaal tevreden. ,,Ik had kunnen winnen, maar ik ging de sprint net iets te laat aan.”
In de eerste divisie kwam Peter Nauta als derde over de streep en de schaatser uit Bolsward nam door die prestatie de leiding in het klassement over van Klaas de Weerd uit Staphorst. Provinciegenoot Engbert de Vegt uit Ureterp staat in de tussenstand op de derde plaats.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties