De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Sportmaandag, 15 december 2008

Bijlsma en Klompmaker delen hoofdprijs op tweede Indoor Zwaagwesteinde
Alma verrast met vierde plek

Zwaagwesteinde - Indoor Zwaagwesteinde werd zaterdag in de klassen Z en ZZ een strijd tussen Folkert Kelderman, Hans de Vries, Hester Klompmaker, Marriët Hoekstra, Nella Bijlsma en Harrie de Vries. Tussen de professionele springruiters nestelde Trienke Alma zich dicht bij huis als amateur verrassend voorin: vierde.

Door Bram Buruma.
Op een steenworp afstand van haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde, liet Trienke Alma zien dat zij met haar zesjarige merrie Vlo met de besten mee kan. Zoals zij dat de hele zomer als de revelatie van het seizoen deed. Met een knappe zevende plaats tussen 150 combinaties die zich plaatsten voor het NK van de zesjarigen, verzekerde zij zich van een startbewijs voor het wereldkampioenschap in Lanaken. Meer dan tevreden was Alma daar met een veertigste plaats. Met onder meer ook een vierde plaats in de strijd om de Grote Prijs van Buitenpost en de derde prijs in Burgum, kon het outdoorseizoen niet stuk.
Alma wist dat haar paard afgelopen zomer maximaal presteerde en probeert dat nu ook onder dak. Bij de blonde frêle Friezin staat het plezier in de sport voorop. ,,It is foar my in hobby. As ik technysk goed riden ha, dan bin ik tefreden. Dat fyn ik hast noch belangriker as in priis.”
In de wedstrijden heeft Alma de handen vol aan de zesjarige nakomeling van de hengst Hamlet. Maar juist omdat ze het dier zelf opleidde, loopt het in de wedstrijden zo goed. ,,Der hat noch nea in oaren ien op dit hynder riden. Wy witte krekt wat wy oan inoar ha. Ik moat allinnich sa no en dan op ’e rem traapje. It is in hynder dat der altyd foar giet en it hieltyd wer better dwaan wol.”
Af en toe wordt de combinatie afgerekend op de gretigheid van het paard. Zoals zaterdag voor het thuispubliek ook weer in de klasse Z/ZZ. Na een foutloze rit gingen er in de barrage toch weer twee balkjes af. Toch was Alma tevreden met de vierde plaats achter Marriët Hoekstra, Ernesto Caneseco en Nella Bijlsma.
De pas 22-jarige Trienke Alma combineert de sport met een volledige werkweek als apothekersassistente. Voor haar zijn de paarden een hobby, zoals ze dat zeventien jaar geleden ook al had met haar eerste pony. Inmiddels heeft ze verschillende dieren zelf gefokt en ook zelf opgeleid.
De inmiddels zesjarige Vlo is een dochter van Playgirl. Ook die merrie leidde Alma in zeven jaar thuis helemaal zelf op. Dat paard werd verkocht naar Frankrijk en start tegenwoordig in diverse internationale concoursen. ,,Vlo is no al it tredde hynder dat ik fanút it neat sels oplieden ha oan’t de klasse Z. Dit is noch in jong hynder, dus wa wit wat hjir ek noch mear yn sit.”
Inmiddels heeft Alma thuis al weer een paar jonge talentvolle paarden op stal. Tegelijk verdiept ze zich in het fokprogramma. ,,Ik wol Vlo noch graach in pear jier hâlde om alles der út te heljen. Mar der is no al aardich belangstelling foar fan keapers.” Om zelf nog beter te worden, krijgt Alma nog steeds les van collega Hester Klompmaker in Buitenpost. ,,Dat moat wol om better te wurden. Sjochst oan in topper as Anky van Grunsven wol. Ek dy moat noch altyd wer les ha.”
Alma spaarde haar paard zaterdagavond en startte niet in het ‘masterspringen’. In dit spectaculaire slotnummer gingen de combinaties op zes hindernissen net zolang door tot er één winnaar over moest blijven. ,,Ik bin bang dat je yn sa’n wedstriid gau te fier geane. Ik wol foaral goed springe. Dat is my mear wurdich as in dikke jildpriis.”

Sportief

Zo dacht Alma er niet alleen over. De strijd om de hoofdprijs ging uiteindelijk tussen Hester Klompmaker, Nella Bijlsma en Hans de Vries. Bijlsma wilde het haar jonge paard op het beslissende moment niet aandoen om nog een extra ronde te springen, waarna Klompmaker zo sportief was om de hoofdprijs van 500 euro met haar te delen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties