De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportmaandag, 15 december 2008

Van Lunzen voltooit trilogie bij de Adventure Run
Gerard Kerkstra
Nes - Na overwinningen in 2006 en 2007 heeft Remon van Lunzen afgelopen zaterdagmiddag opnieuw de Ameland Adventure Run op zijn naam geschreven. Daarmee voltooide hij zijn trilogie. Een verbetering van het parcoursrecord op de halve marathon zat er niet in, maar met een eindtijd van 1:14:05 bleef Van Lunzen de anderen ruim voor. De populaire eilander loop werd voor de vijfde maal georganiseerd. In totaal kwamen bijna 800 lopers aan de start voor de 21,1 kilometer.
Ameland kleurde op de zaterdagochtend voor een gedeelte wit en het kwik kwam nauwelijks boven het nulpunt. Een straffe wind uit het zuidoosten teisterde het Waddeneiland. De vijfde editie van de Ameland Adventure Run over een afstand van 21,1 kilometer door bos, over duin en strand en langs kwelder en polder kende een extra moeilijkheidsgraad; de wind en daarmee samenhangend de kou. De verwachting was, zoals vele deelnemers vreesden, dat het een barre tocht zou worden.
Op voorhand waren er bij de heren twee favorieten voor de eindoverwinning; Remon van Lunzen en Michael Woerden. Van Lunzen, de loper van Lionitas, won de zware tocht ook de afgelopen twee jaar. Vorig jaar won de 39-jarige Leeuwarder de Ameland Adventure Run in een nieuwe recordtijd van 1:11:56. Of deze tijd verbroken kon worden in deze gure omstandigheden moest blijken. Van Lunzen had ook eerst af te rekenen met een andere favoriet; Michael Woerden. De loper uit Mijdrecht zette dit seizoen de beste tijd neer.
Na het startschot werd direct duidelijk dat de twee favorieten het voortouw namen. Van Lunzen en Michael Woerden doken tezamen het bos in, waar Van Lunzen al meteen ervandoor ging. De Leeuwarder kon op Woerden in het bos een gat slaan van een halve minuut. Gedurende de koers wist de Mijdrechter het verschil niet kleiner te maken. ,,Van Lunzen is beter in het crossen door de bossen. Daar heeft Remon direct het verschil gemaakt”, aldus Woerden na de wedstrijd.
Met windkracht zes uit het zuidoosten, had dit natuurelement behoorlijk invloed op het wedstrijdverloop. Dat was ook hetgeen Van Lunzen voor de wedstrijd al aangaf, want onder deze omstandigheden kon er volgens hem geen verbetering van het record inzitten. ,,De wind was harder dan ik had verwacht’’, sprak de loper van Lionitas na afloop. ,,Er stond een constante harde wind. Gelukkig had ik al een gaatje geslagen in het bos. Maar ik was er niet helemaal zeker van dat het gat groot genoeg zou zijn. Ik heb nog een paar keer over mijn schouder gekeken. Maar je kunt ook niet harder met zo’n wind tegen, want anders verzuren je benen’’, sprak de winnaar.
Bij de vrouwen ontbrak Mariska Kramer-Postma en was er niet een uitgesproken favoriet aan te wijzen. Kramer-Postma, de winnares van vorig jaar en 2006, had besloten om in december geen wedstrijden meer te lopen, wat natuurlijk een gemis is voor deze halve marathon. Stefanie Bouma eist bij absentie van de Drachtster atlete de overwinning op. In een knappe tijd van 1:21:14 bleef Bouma de concurrentie ruim voor. Op negen minuten afstand kwam pas de eerstvolgende atlete over de finishlijn.
Ondanks die marge ging het niet van een leien dakje bij de loper van Impala. ,,Met wind tegen is het gemakkelijker om in een groep te lopen, want dan heb je er minder last van. Dan moet je het verschil maken als je wind mee hebt’’, zei winnares Stefanie Bouma. Tevreden was ze absoluut na de winst op de halve marathon. ,,Ik heb in een jaar geen halve marathon meer gelopen, dus het was zeker even wennen. Het laatste stuk ging het nog goed, dus toen kon ik ook lekker gas geven.’’
Op de 10 kilometer bij de mannen was Mark Groeneweg het sterkst. In een tijd van 34:49 bleef de inwoner van Dieren de concurrentie voor. De jarige Saskia van Vught uit Zeist won bij de dames deze afstand met een tijd van 37:46.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties