De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Friese winnaars laten gezeur over wel of geen rechtstreekse uitzending op televisie aan zich voorbij gaan
Stroetinga en Sterk gaan gewoon door met winnen
Bram Buruma
Amsterdam - Terwijl de gesprekken langs de ijsbaan vooral gaan over wel of niet rechtstreekse uitzendingen op televisie, zijn de marathonschaatsers op de zaterdagavond allang blij dat ze even die sores rond hun sport kunnen vergeten. Arjan Stroetinga (Waskemeer) en Maria Sterk (Hallum) beperken zich in al het gekrakeel tot presteren en beseffen dat dát de beste manier is om hun sport te verkopen. De Friezen gaan daarom ‘gewoon’ door met waar zij vorige winter al goed in waren en dat is winnen.
De eerste wedstrijd om de KNSB-cup verloopt zoals Stroetinga dat graag wil. Door de harde wind over de baan lijken alle pogingen om aan het peloton te ontkomen bij voorbaat zinloos. De 27-jarige Stellingwerver wacht zo zijn kans af tot de laatste ronde. Ploeggenoot Bob de Vries uit Oosterwolde gaat als eerste de laatste bocht in en raakt heel even uit balans, maar Stroetinga maakt het werk van BAM vakkundig af.
Vorige winter besliste Stroetinga op die manier tien wedstrijden, waaronder het nationaal kampioenschap op kunstijs én natuurijs. Bob de Vries was vorig seizoen met zes overwinningen aan het eind van twee competities op de kunstijsbanen in Nederland de beste.
,,Ik hie net tocht dat ik der nei de swiere trainings fan ôfrûne wiken no al klear foar wie. Dêrom hie ik, om it sa mar te sizzen, de wedstriid ek net op ’e nekke nommen. Ik hie my aardich rêstich hâlde kind. En as it dan dochs op in sprint útrint, is it moai as it ek noch slagget om te winnen”, glundert Stroetinga. Met ploeggenoot Bob de Vries als zesde heeft hij een aardige uitgangspositie voor het klassement. ,,Mar it is seker net de bedoeling om no al yn ’e ferdigening te gean. Wy geane beide foar de oerwinningen en sjogge oan ’e ein wol wa’t der it bêste foar stiet.”
In de eerste wedstrijd bepalen de grote ploegen van BAM, DSB en TNT het beeld voorin en zorgen er in de finale voor dat de sprinters zich in ‘treintjes’ op kunnen maken voor de laatste ronden. Stroetinga laat zo in de laatste meters Ingmar Berga (Hoogeveen) en Sjoerd Huisman uit Andijk achter zich.
Ook bij de dames lijkt er dit seizoen niets veranderd. Maria Sterk, Elma de Vries (Meppel) en Kitty Meeth uit Amsterdam zitten er voor het team van DSB goed bij, als een elftal een ronde voorsprong neemt op het peloton. Sterk weet dan al dat zij niet moet wachten op een eindsprint en rijdt in de openingswedstrijd solo naar de streep als beide ploeggenoten de deur achter haar dicht houden. De Hallumer deelt het erepodium met Elma de Vries en Mariska Huisman uit Andijk. In de vluchtgroep komt Sandra ’t Hart (Heerenveen) als vijfde over de streep en Liesbeth Hijlkema (Nes) wordt knap negende.
Maria Sterk start als leidster van het klassement komende woensdag in Utrecht in het oranje leiderspak. ,,Mar it is noch te betiid om dat al as in doel te sjen. Foar ús giet it der om dat wy as ploech safolle mooglik winne. Dat wy der dan drekst mei syn trijen by sitte, is yn elts gefal de earste wedstriid al slagge. Dat ik dan ek noch solo winne kin, dat is noch it moaiste fan alles.”

Meer rust

Voor Maria Sterk is de eerste krachtmeting van het seizoen de bevestiging dat zij de zomer goed door is gekomen. Vorig seizoen won ze op kunstijs vijf marathons. Waar zij eerder zomers nog wel eens te fanatiek was en wedstrijden reed op skeelers en de racefiets, koos zij nu in overleg met haar privé-trainer Siep Hoekstra voor meer rust. ,,Ik
ha leard om nei myn eigen lichem te lústerjen. Foarich jier die ik dat minder en it rissultaat wie dat it op natueriis foar my op in drama útrûn. Dêr ha ik seker fan leard.”
De winnares viert zo haar eigen feestje en laat de discussie over wel of niet live televisie bij SBS6 over zich heen komen. ,,Foar de sport is dit geseur seker net goed. En al as net televyzje der by, wy wolle allinnich mar graach ride en dan leafst mei in soad publyk der by.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties