De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Deen viert na tien maanden blessureleed onvergetelijke terugkeer
Met de rentree van Bak Nielsen is ook de rust terug
Edward Jorna
Heerenveen - De weg terug was lang en zwaar, maar de galavoorstelling tegen Ajax waarmee Kristian Bak Nielsen (25) gistermiddag na tien maanden blessureleed zijn rentree vierde, maakte veel goed. ,,Met zulke aanvallers is het voor een verdediger gemakkelijk”, glimlachte de Deen. ,,Ik hoefde de ballen alleen maar naar voren te schieten en Huntelaar een beetje schaduwen.”
Denen zijn bescheiden mensen, glimlachte Trond Sollied. Maar de werkelijkheid lag toch een tikkeltje anders. De trainer had in Bak Nielsen een ,,sleutelfiguur” gezien. ,,Bak Nielsen heeft veel meer impact in de totaliteit als individueel. Dankzij hem was zijn omgeving een stuk rustiger. Hij liet Breuer, Dingsdag, Jong-A-Pin en Vandenbussche beter spelen.”
Tien maanden lag-ie eruit. Eerst met een bovenbeenblessure, daarna speelde zijn enkel op en toen hij er in de voorbereiding weer bijna stond blesseerde hij zich aan zijn rug. Het wilde maar niet vlotten met de terugkeer van Bak Nielsen. Twee weken geleden kwam de omslag. De Deen kreeg meer en meer het gevoel dat er een einde was gekomen aan alle fysieke pijn en stippelde samen met de medische staf een route uit die hem eind oktober weer een vaste plaats in het eerste elftal zou moeten opleveren.
Eerder dan verwacht stond hij er weer. Min of meer noodgedwongen, want door de blessure van nieuwkomer Daryl Janmaat ontstond er rechts achterin een vacature. Omdat die naar de mening van Sollied niet afdoende werd ingevuld door Henrico Drost, stond gistermiddag Michel Breuer - achterin van alle markten thuis - op die positie. Het maakte de rentree van Bak Nielsen mogelijk.
Vrijdag gaf hij de technische leiding groen licht. ,,Ze vroegen me of ik er vertrouwen in had en of ik kon spelen. Of ik kon spelen? Natuurlijk kon ik spelen.” Het was alsof hij nooit was weggeweest. Maar dat was schijn, aldus de Deen. ,,Fysiek en technisch ben ik nog lang niet top. Ik kan veel beter.”
Toch had hij zo zijn twijfels. ,,Ik dacht: als het vandaag goed gaat, ben ik echt terug. En dat gevoel heb ik nu helemaal. Zoals we vandaag speelden, met een enorm hecht collectief, kunnen we elke ploeg verslaan. Het seizoen is nog maar net begonnen, dus veel valt er nog niet over te zeggen. Maar met deze ploeg moeten we in staat zijn in de top vier te eindigen. Vierde, derde, tweede of misschien wel eerste.”
Die gedachte leeft ook bij Danijel Pranjic. ,,Het zou geweldig zijn als we een keertje om de eerste plaats mee zouden kunnen strijden. Wie weet, Ajax en Feyenoord maken toch niet echt een sterke indruk. Ik had nooit gedacht dat we zoveel sterker dan Ajax zouden zijn”, aldus de Kroaat, die zei te hebben genoten van de ambiance in het Abe Lenstrastadion. ,,Het was een ongelofelijk groot spektakel”, zo vond de middenvelder die - opvallend genoeg - dit seizoen in elke wedstrijd minimaal eenmaal scoorde. Met zeven treffers is hij de nummer twee op de topscorerslijst. Die wordt aangevoerd Matthew Amoah, de spits van NAC Breda.
Opvallend was dat Heerenveen in het duel met Ajax dezelfde einduitslag liet noteren als drie dagen eerder in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Vitória Setúbal. Ook het scoreverloop kwam exact overeen met het duel tegen de Portugezen. Ook nu bouwde Heerenveen vlot een marge op van twee doelpunten, verdubbelde het de score in de loop van de wedstrijd en kreeg het het in de slotfase toch nog eventjes benauwd. Maar net als de Portugezen mocht Ajax nooit aan de punten ruiken.

Oefenwedstrijd

Vanwege interlandverplichtingen zal Sollied de komende dagen met een flink uitgedunde selectie trainen. Voordeel daarvan is dat Sollied extra aandacht kan geven aan die spelers die minder of geen speelminuten hebben gekregen. Dat de Noor er serieus werk van maakt blijkt wel uit het feit dat hij voor vrijdagavond een extra oefenwedstrijd heeft ingelast tegen het Belgische Zulte Waregem. De eerste officiële afspraak is op zaterdagavond 18 oktober in Kerkrade tegen Roda JC.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties