De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Friese voetbalwereld in rouw na overlijden speler
Leeuwarden - Het Friese amateurvoetbal is zaterdag opgeschrikt door twee trieste gebeurtenissen. Een speler van het derde elftal van Bolswardia, de twintigjarige Frank Voshol, zakte tien minuten na een kopduel plotseling in elkaar. De Bolswarder overleed ter plaatse. Even daarvoor werd Floris Hiemstra, speler van het eerste elftal van SDS, getroffen door een hartstilstand in het duel bij Waterpoort Boys in de derde klasse A. Het leven van de 37-jarige Hiemstra kon dankzij het gebruik van een aanwezige defibrillator worden gered. Met hem gaat het naar omstandigheden goed.
Voshol had vlak voor zijn overlijden nog met het tweede team van Bolswardia gespeeld. Vervolgens viel hij in bij het derde elftal. De student kwam met het hoofd in botsing met een tegenstander. Zo’n tien minuten later stortte hij in elkaar. Reanimatie door het snel gearriveerde ambulancepersoneel mocht niet meer baten. Of de doodsoorzaak daadwerkelijk met het kopduel te maken had, is vooralsnog onduidelijk. De thuiswedstrijd van het eerste van Bolswardia tegen NOK, op een naastgelegen veld, werd direct gestaakt. Dat geldt ook voor alle trainingen en wedstrijden van Bolswardia deze week. Vanavond is de kantine geopend voor alle belangstellenden.
,,Er heerst een verslagen sfeer”, zei Bolswardia-secretaris Jan van Dijk. ,,Iedereen van Bolswardia is compleet van slag en ook onze tegenstanders zitten er helemaal doorheen. Er is ons helemaal niets bekend over eerdere fysieke ongemakken bij Frank. Het was een kerngezonde jongen.” Op de internetsite van Bolswardia valt te lezen: ‘Voetbal is emotie met vele hoogtepunten en dieptepunten. Door die momenten samen te delen, sta je sterk. Samen staan we sterk en denken we vooral aan de ouders, broer, familie en vrienden van Frank.’
SDS’er Hiemstra werd in Sneek getroffen door een hartaanval op sportpark Schuttersveld. Waterpoort Boys tegen SDS werd meteen gestaakt bij een 0-2 tussenstand na zestien minuten. Dankzij direct ingrijpen van de medewerkers van de thuisclub, die beschikken over een defibrillator, bleef Hiemstra in leven. Hiemstra werd vervolgens per ambulance van het veld gevoerd en overgebracht naar het nabijgelegen Antonius Ziekenhuis in Sneek. Daar ligt hij op de hartbewaking. Hij is inmiddels aanspreekbaar.
SDS-voorzitter Douwe Reitsma was opgelucht. ,,Gelukkig kan hij het straks nog navertellen. Dat had zomaar anders kunnen zijn. Zijn teamgenoten huilden in de kleedkamer en waren helemaal de weg kwijt.” Hiemstra had in de winter ook al hartklachten. ,,Maar hij had groen licht gekregen van de dokter om te voetballen. Dat zou hij in een lager elftal doen. Maar Floris kennende, was dat niet bevredigend genoeg.” Reitsma was Waterpoort Boys dankbaar wegens het kordaat optreden na het gebeuren.
Bij de Sneker voetbalclub hadden ze dit voorjaar een cursus gevolgd in het gebruik van defibrillators. Oud-politieagent Hessel Idzinga, nu bestuurslid van Waterpoort Boys, nam het heft eerst in handen. ,,Een vrouw bleek verpleegkundige te zijn. Die gaf ik de leiding, want anders liep iedereen goedbedoeld door elkaar heen. De arts heeft gezegd dat onze vakkundige hulp Hiemstra’s leven heeft gered. Dat geeft een heel warm gevoel.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties