De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodinsdag, 9 september 2008

De dozen zijn te mooi om weg te geven
ANNEKE VISSER
Leeuwarden - Ze verwacht er dit jaar weer mee te maken te krijgen: kinderen die hun zelfversierde doos zó mooi vinden, dat ze ’m eigenlijk helemaal niet willen opsturen. Agnes Zandstra, leerkracht van de Máximaschool in Leeuwarden, geniet ieder jaar weer van het enthousiasme waarmee de kinderen hun schoenendoos vullen.
Voor de veertiende keer organiseert Edukans de actie ‘Schoenmaatjes’, tot 2006 ‘Operatie Schoenendoos’ genaamd. Kinderen van basisscholen in heel Nederland worden opgeroepen een schoenendoos te zoeken, deze te versieren en te vullen met spulletjes die leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden goed kunnen gebruiken. ,,Tandpasta, zeep en schoolspullen bijvoorbeeld”, vertelt Zandstra. ,,Maar ook gewoon leuke dingen, zoals knuffels en speelgoed waar ze zelf niet meer mee spelen.”
Op de Máximaschool werd gisterochtend het Friese startsein gegeven voor de actie, waar veel scholen en enkele kinderdagverblijven aan meedoen. Fietsend op een riksja, met wethouder Krol erin, kwam zanger Brace naar het plein van de Leeuwarder christelijke basisschool. Krol nam de eerste versierde doos van de school in ontvangst. Daarna zong Brace voor de kinderen, die voor de gelegenheid verkleed op school waren gekomen. Deze week toert hij met de riksja door Nederland.
,,We doen ieder jaar mee met de actie”, vertelt Zandstra. ,,Maar dit was wel een bijzondere start. Dat hebben we nog niet eerder gehad.” Alle 375 leerlingen van de school gaan de komende weken bezig met het vullen van een eigen schoenendoos. ,,Ze hoeven zich niet per se aan ons lijstje met ideeën te houden”, zegt woordvoerder Petra Verwaaij van Schoenmaatjes. ,,Maar er zijn wel wat regels, er mag bijvoorbeeld geen oorlogsspeelgoed in.”
De kinderen kunnen aangeven of hun doos voor een jongen of een meisje bestemd is, en hoe oud het kind ongeveer moet zijn. Waar de doos terechtkomt, weten ze pas na bezorging. ,,Sinds vorig jaar worden er barcodes op de dozen geplakt, waarmee de kinderen hun doos via internet kunnen volgen. Als hij bezorgd is, laten wij weten in welk land.”
Dit jaar gaan er in ieder geval schoendozen naar Malawi, Irak en Moldavië. ,,Daar ligt de nadruk op. Maar er zijn nog veel meer bestemmingen.” De kinderen hebben tot de kerstvakantie om aan hun zending te werken. Vorig jaar kregen ruim 174.000 kinderen in ontwikkelingslanden een gevulde schoenendoos. ,,Iedere keer doen weer meer scholen mee, dus we hopen voor dit jaar in ieder geval op 175.000.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties