De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Geloof & Kerkdinsdag, 9 september 2008

Heerenveense kerken in actie tegen geweld in India

Heerenveen - Een werkgroep van Heerenveense kerken voert actie voor vervolgde christenen in de deelstaat Orissa in India. Dit naar aanleiding van de recente geweldsgolf. De Nederlands Gereformeerde Kerk, Pinkstergemeente Philadelphia, de Vrije Baptistengemeente en christengemeente De Weg hopen dat het initiatief op nationaal niveau opgepikt zal worden.

Vele duizenden christenen, vaak arme gelovigen, zijn uit hun huizen en dorpen gevlucht. Aanleiding voor het geweld is de moord op de hindoeleider Laxanananda Saraspati en vijf van zijn aanhangers. Christenen werden ontrecht aangewezen als de daders, waarna de geweldsspiraal op gang kwam.
,,Het geweld tegen christenen in India en met name in de staat Orissa is nog niet eerder zo heftig geweest”, aldus voorganger Henk Numan van christengemeente De Weg. ,,Ik ben er de afgelopen zomer zelf met mijn vrouw geweest en heb gesproken met christenen die hun huizen verloren hebben en zijn mishandeld. Ik heb de christenen daar mogen onderwijzen. Ik stond versteld van hun vertrouwen in Jezus in die vreselijke omstandigheden.”
Het Interkerkelijk verband hoopt met de acties druk uit te oefenen op de Indiase regering en op de regering van de deelstaat Orissa. ,,Er zijn meer dan tienduizend mensen uit hun dorpen gevlucht, je zou kunnen spreken van christenzuiveringen. De nationale regering van India en de lokale regering van Orissa doen weinig en de politie grijpt ook niet in. De kans bestaat dat de gewelddadigheden zullen overslaan naar andere staten.”

Handtekeningactie

Naast een handtekeningactie voor de Indiase regering zamelen de kerken uit Heerenveen ook geld in. ,,In onze eigen gemeente hebben we al bijna 40.000 euro opgehaald.” ,,We hebben al onze kerkelijke en andere christelijke contacten aangeschreven, zoals Stichting Open Doors, om ze te vragen of ze mee willen doen aan onze acties. We hebben handtekeningen nodig voor een petitie aan de Indiase regering, maar we doen ook een beroep op mensen voor financiële steun. Tevens vragen we mensen om te bidden en te vasten.”
De kerken hopen volgende week donderdag om twee uur een protestmars te kunnen houden bij de Indiase ambassade in Den Haag en willen daar de petitie aanbieden.
,,We demonstreren uit liefde voor de daders. De christenen zullen een martelaarskroon ontvangen, lezen we in de Bijbel. Maar de daders zullen geoordeeld worden. We zijn nu bezig met het maken van spandoeken in het Engels. Teksten als Love your enemies (heb je vijanden lief), Love those who curse you’ (houd van hen die je vervloeken) zullen op de spandoeken staan. Tijdens de demonstratie willen we ook bidden en zingen.”
,,Er zijn miljoenen nodig om de christenen in India te helpen bij de wederopbouw van hun huizen, voor eten en andere levensbehoeften. Elke euro die we voor deze actie binnenkrijgen, gaat naar de christenen in India. We hebben in India contacten waar we het geld heen kunnen sturen”, verzekert Numan.
Het Interkerkelijk verband is nog niet heel lang met de organisatie bezig. ,,Het is echt een spontane actie. Het geweld speelt nu en moet nu stoppen. Ik ben heel blij dat we dit als gezamenlijke kerken konden opzetten. De Christengemeente is al langer betrokken bij Indiase christenen, maar deze acties willen we echt interkerkelijk voeren. Ik geloof dat een stem in het Westen vele malen sterker klinkt dan een stem in India.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Geweldig om zo te laten zien voor waar je voor staat,ik hoop dat er van alle kerken over heel Nederland zich hier in kunnen vinden en ook die actie willen onder steunen en ook met velen naar Den Haag zullen komen en of een bijdrage te doen voor wederopbouw Ik wens de organisatie veel God zegen toe.

Tjibbe, Gorredijk - maandag, 15 september 2008


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties