De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiovrijdag, 29 augustus 2008

Evenement - dat bijna niet zou doorgaan - vanavond geopend
Dokkumers hebben zin in Stadsfeesten
JITSKE VEENSTRA
Dokkum - Gistermorgen fietste Jaap Brugman nog snel even een rondje door Dokkum. Overal zag hij mensen druk in de weer met vlaggetjes en andere versiering. ,,Iedereen heeft er zin in”, concludeert Brugman, doelend op de Stadsfeesten die vanavond beginnen.
Begin dit jaar stonden de zaken er nog heel anders voor, blikt Brugman, bestuurslid van de Stichting Stadsfeesten Dokkum, terug. De strenger geworden veiligheidseisen en de verzekeringskosten voor vrijwilligers leidden tot geldgebrek bij de stichting. ,,Eigenlijk hadden wij al besloten ermee te stoppen.”
Maar daar dachten ze in Dokkum anders over. Ondernemers zetten spontaan acties op; onder meer een belmarathon, donateursacties en een collecte. Dat alles bracht ontzettend veel geld op. Hoeveel precies weet Brugman zo niet. In elk geval meer dan twintigduizend euro. ,,Op een gegeven moment wisten we: nu is de kritische grens bereikt. En konden we weer volop aan het organiseren.”

Zeemanskledij

Het thema van het evenement - dat sinds 1954 vierjaarlijks wordt gehouden - is dit keer ‘Dokkum, een maritiem bolwerk’. De buurten zijn in elk geval goed aan de slag gegaan met dit thema, zag Brugman tijdens zijn fietstochtje. ,,Visnetten, fuiken, schepen, ankers. Er wordt van alles gebruikt. Ook is er een buurt die gezegden die betrekking hebben op de scheepsvaart uitbeeldt.” Verder hoopt Brugman dat veel Dokkumers als zeeman verkleed gaan de komende dagen. ,,Die oproep hebben we wel gedaan. Het bestuur zal zich zeker in zeemanskledij steken.”
De Stadsfeesten worden vanavond geopend met het ceremonieel tevoorschijn halen van de Dockumer Granaet van onder De Syl. ,,Een reuzengarnaal van zes meter.” Daaraan kleeft natuurlijk een sterk verhaal: lang, lang geleden zou in Dokkum een enorme garnaal zijn opgevist. Besloten werd het dier onder de Syl voor het stadhuis aan een ketting te leggen. Mocht prins Frederik Hendrik ooit in Dokkum komen, dan zou de garnaal aan hem worden getoond. Echter, de prins kwam nooit. Sindsdien ligt de Dockumer Granaet vastgeketend onder de Syl.
De Stadsfeesten duren tot en met zaterdag 6 september. Er zijn tal van activiteiten gepland. Brugman somt zomaar wat op: ,,Een vlootschouw van pramen, een festival met twaalf shantykoren, een zeskamp voor buurten en dorpen, een straatfestival, een optreden van het Volendams Operakoor in de Bonifatiuskapel.”

Skűtsjes

Op de slotdag is het op het Lauwersmeer een zeiltoernooi met de SKS-skűtsjes. ,,Dat de skűtsjes naar het Lauwersmeer zouden komen, stond al gepland maar op ons verzoek houden ze het toernooi tijdens de Stadsfeesten. Datzelfde geldt overigens voor het shantyfestival.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties