De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 14 augustus 2008

Johannes Holwerda voorziet dorpen in Dominicaanse Republiek van schoon drinkwater
Uren lopen met twintig liter water op je hoofd

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Acht concrete doelstellingen werden vastgelegd: de millenniumdoelen. Veel Friezen helpen mee om zo’n millenniumdoel te halen. Deze week: Johannes Holwerda en World Servants.

TIRZA HAAGSMA
,,Al het werk is hersteld en we hebben zelfs nog meer voor de mensen kunnen doen”, zegt Johannes Holwerda uit Bolsward. Toen hij vorig jaar met zijn werkgroep van World Servants naar de Dominicaanse Republiek reisde om dorpen van waterkranen te voorzien, vernielde de tropische storm Noel het werk dat World Servants daar in zes jaar had verricht.
Nadat de groep terugkwam in Nederland en de deelnemers mensen opriepen geld te doneren, kwamen er veel reacties. ,,We hebben niet alleen alle waterkranen kunnen herstellen, maar ook door de storm getroffen huizen kunnen opknappen.”
In oktober dit jaar reist Holwerda opnieuw met een groep van zo’n 27 volwassenen naar bergachtig gebied in de Dominicaanse Republiek. Het gebied ligt tachtig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santo Domingo. Doel van de reis is opnieuw om dorpen van schoon drinkwater te voorzien. ,,Nederlanders hebben zeker iets met water, want er zijn zoveel die zich elk jaar opgeven”, zegt hij lachend.
Zelf is hij ook weer enthousiast. Het werk loont naar zijn zeggen, want ,,de artsen daar hebben ons verteld dat er, sinds wij voor schoon drinkwater in verschillende dorpen hebben gezorgd, minder kinderen zijn gestorven door vervuild drinkwater”.
Al zes jaar reist Holwerda met een groep Nederlanders naar de Dominicaanse Republiek om dorpjes in het berggebied te voorzien van schoon drinkwater. ,,We kijken eerst of er in de buurt een waterbron in de bergen is. Vanaf daar leggen we een leiding aan naar beneden naar het dorpje. Daar wordt het water opgevangen in plastic tanks. Via een hoofdleiding loopt het water naar de omliggende dorpen. Daar zorgen we dat iedereen een kraantje bij het huis krijgt”, zegt Holwerda.
De kwaliteit van dat water is volgens hem aanzienlijk beter dan dat uit de rivieren. ,,Het is schoon bronwater dat die mensen nu kunnen drinken. Voorheen moesten sommige vrouwen wel anderhalf uur lopen naar de rivier en dan met een kan gevuld met twintig liter water op het hoofd weer terug. We hebben eens iemand van het Van Hall Instituut mee gehad op een reis. Die heeft de kwaliteit van het rivierwater gemeten en dat was echt heel smerig.”
Die smerigheid komt mede doordat de mensen geen wc hebben en overal hun behoefte doen. Daarom is het aanleggen van waterkranen niet het enige dat World Servants in de Dominicaanse Republiek doet. ,,We gaan een stapje verder. We zorgen ervoor dat alle mensen in zo’n dorpje een latrine krijgen. Ook dat zorgt voor schoner water. Mensen krijgen hierdoor minder last van huidziektes en maag- en darmproblemen.”

Millenniumdoel 7

‘Meer mensen in een duurzaam leefmilieu’
Het zevende millenniumdoel bestaat uit drie onderdelen. In 2015 moet het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. Aan de basis van een goede gezondheid ligt genoeg en schoon drinkwater. Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen hier echter een tekort aan. Dat heeft gezondheidsproblemen zoals uitdroging en infecties tot gevolg. Elk jaar overlijden er ongeveer vijf miljoen mensen aan ziektes die veroorzaakt worden door het drinken van vervuild water. In 1990 had 71 procent van de mensen toegang tot verbeterde waterbronnen. In 2004 steeg dat aantal tot 80 procent. Met cijfers als deze lijkt het te gaan lukken om het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater in 2015 te hebben gehalveerd. De twee andere onderdelen van dit millenniumdoel zijn bescherming van het milieu en minder mensen in sloppenwijken. Naar alle waarschijnlijkheid is er meer tijd voor nodig om deze onderdelen te realiseren.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties