De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Beste olympische coach
Voor het begin van de Spelen maakte het Algemeen Dagblad de uitslag bekend van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Daaruit kwam naar voren, dat Foppe de Haan werd beschouwd als de beste olympische coach van ons land. Dat zegt meer over de mens Foppe en de populariteit van het voetbalspel, dan over het beoordelingsvermogen van de ondervraagde Nederlanders.
De mens Foppe is een stabiele Fries met het aaibaarheidsgehalte van een Chinese pandabeer. Foppe vraagt in zijn nadagen als coach eerst toestemming aan zijn vrouw alvorens hij een nieuwe klus aanpakt. Foppe had blijkbaar al op jeugdige leeftijd een goed gevoel voor het selectieproces: zijn vrouw vindt het altijd prima! En dan worden we twee keer achter elkaar Europees kampioen en plaatsen we ons voor het eerst sinds 1952 voor de Spelen. Nederland is om, er ontstond een heuse Foppe-mania. Typisch Foppe commentaar: ’’We speelden hartstikkene (of: verrekte) aardig’’. Een positief signaal naar de boys, gevolgd door de relativering: het kan (en moet) nog een tikkeltje beter.
Helaas voor Foppe vormen voetbal en de Olympische Spelen geen goede combinatie. De beste spelers doen niet mee, daarnaast wordt er gerommeld met dispensatiespelers, een gekunstelde formule. Bovendien liggen de clubs dwars: spelers worden ontmoedigd (Babel bij Liverpool) of teruggeroepen. De Belgische pseudo-vedette Kompany voegde zich later bij zijn ploeg en moest zich van coach Martin Jol na twee wedstijden weer melden bij HSV. Feyenoord-coach Verbeek begon luidruchtig te schetteren toen hij vernam dat de licht geblesseerde Makaay toch moest opdraven om de Amerikanen op remise te houden. Louis van Gaal moest maar liefst zes spelers missen bij de voorbereidingen van AZ: gefrustreerd besloot hij in Portugal in het huwelijk te treden.
Het Nederlands elftal draait vierkant in Peking, maar dankzij Heerenveen- spits Sibon mogen we toch opdraven voor een kwartfinale tegen de Argentijnen. Hoe moeten we Messi afstoppen als de sfeer niet optimaal is, zes tot zeven spelers onzichbaar blijven omdat ze het volgens Foppe niet begrepen hebben of in de zomer te weinig gedaan hebben? Hoe kan een speler als Maduro na 20 minuten ’’leeg’’ zijn?
Olympisch voetbal komt knullig over, zeker als je het afzet tegen de voorbereidingen, focus en bezieling van de andere Olympiërs. Foppe lijkt dat goed aan te voelen, hij lijkt me niet echt op zijn gemak op dit evenement. Doe Foppe maar gewoon een EK of WK, een olympische topcoach zal hij nooit worden.
Het ziet ernaar uit dat Maurice Paardenkooper wél voor deze kwalificatie in aanmerking komt. De Yngling-bemanning Mulder - Bes - Witteveen staat namelijk op de tweede plaats na zeven van de tien races. De voornamen van deze dames kennen we nog niet, maar dat gaat zeker veranderen! Tussen haakjes: Lobke en Marcelien, die mochten lunchen met Willem en Maxima, liggen op goudkoers.
De vier zonder stuurman zouden we ook volgen: deze kanshebbers werden tot ieders verbijstering uitgeschakeld voor de finale. Last but not least: Pieter van den Hoogenband plaatste zich met een persoonlijk record als derde voor de finale van het koningsnummer. Sullivan en Bernard zijn nog een halve seconde sneller, maar Jacco Verharen, een olympisch coach met zeven gouden medailles op zijn naam (worden we wakker in Nederland?) verzint een list!

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties