De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Ivoriaan zeker niet laatste aankoop
Heerenveen verrast met komst Kalou

Heerenveen - Sc Heerenveen verzekerde zich gistermiddag voor twee jaar van de diensten van de dertigjarige Bonaventure Kalou. Met het aantrekken van de transfervrije Ivoriaan haalde Friese eredivisionist niet alleen een grote naam binnen. Kalou is ook een gelouterde aanvaller die zijn sporen verdiende bij Feyenoord en in Frankrijk, maar even op een zijspoor was beland.

BERT KALTEREN
Dat zinde de 52-voudig Ivoriaans international bepaald niet, want de voetbalwereld is hem nog te dierbaar om er al afscheid van te willen nemen. ,,Het zou mooi zijn om in 2010 als speler van Heerenveen met Ivoorkust aan het WK in Zuid-Afrika mee te kunnen doen”, lacht ‘Bona’, zoals hij door iedereen wordt aangesproken, Kalou. ,,Ik kon naar clubs waar ik vier of vijf keer meer kon verdienen, maar ik wilde het plezier in voetbal terugkrijgen. En in volle stadions spelen.”
Kalou, de oudere broer van de bij Chelsea spelende Salomon, wilde terug naar Europa om daar weer op niveau te kunnen voetballen. ,,Ik wil weer in beeld komen bij het nationale team. Heerenveen is voor mij een geweldige kans. Ik ben trots en blij, dat ik hier kon komen spelen. Het is voor mij een beetje thuiskomen, want ik heb een goede tijd in Nederland gehad”, vertelt Bona Kalou. ,,Salomon vond ook dat ik terug moest keren naar Europa en ik zal hem vanavond even bellen om hem het goede nieuws te vertellen.”
Na succesvolle periodes bij Feyenoord, waarmee hij landskampioen werd (1999) en de UEFA Cup won (2002) speelde hij respectievelijk twee jaar bij AJ Auxerre en Paris Saint-Germain. Met beide clubs won hij de Franse beker. Afgelopen seizoen betekende echter een keerpunt in zijn carrière. Kalou verkaste naar RC Lens, waar hij op voorspraak van trainer Guy Roux (zijn oud-trainer bij Auxerre) werd gehaald. Toen die na de tegenvallende resultaten opstapte, was het ook gedaan met Kalou. ,,Jean-Pierre Papin werd de nieuwe trainer en die zag het niet in me zitten.”
De Ivoriaan vertrok vervolgens naar Al Jazira Club om daar met onder anderen Philip Cocu te gaan spelen. Maar Kalou was bepaald niet gelukkig met zijn overgang naar de Verenigde Arabische Emiraten. ,,De cultuur en de entourage lagen me niet. En het niveau viel me zwaar tegen. Dat ontdek je pas als je er middenin zit”, zegt Kalou. ,,Je neemt soms beslissingen in het leven en het kost enige tijd om te ontdekken dat het niet de juiste keuze is geweest.” Op 28 maart van dit jaar leverde hij zijn contract in en hield in zijn geboorteland bij Stella Club in Abidjan zijn conditie op peil.
Voor Kalou is Heerenveen geen onbekende club, omdat hij er in zijn Feyenoordtijd (van 1997 tot 2003) geregeld over de vloer kwam. Toch is zijn eerste gedachte minder positief. Op 31 januari 2001 kreeg de toenmalig Feyenoorder in het Abe Lenstrastadion de snelste rode kaart ooit in de eredivisie. Na een aanvaring met Anthony Lurling werd Kalou al na één minuut en één seconde weggestuurd door arbiter Roelof Luinge. ,,Maar dat is verleden tijd. Ik weet nu inmiddels ook waarom de mensen voor de wedstrijd gaan staan en zingen.”

Technisch vaardig

Maar het belangrijkste is dat hij in Heerenveen zijn kwaliteiten weer ten toon kan spreiden. ,,Ik heb een hoop ervaring opgedaan. Dat maakt je tot een beter persoon en een betere voetballer. Ik zal alles doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om het team te helpen en met mijn kwaliteiten en ervaring beter te maken. Want wat goed is voor mij, is goed voor de club”, zegt Kalou, die in maart van dit jaar zijn laatste wedstrijd speelde. ,,Maar ik verwacht na drie weken trainen weer helemaal fit te zijn.”
Heerenveen is blij met de komst van de ervaren aanvaller. In een tijdsbestek van twee weken kwam de Friese club tot een akkoord met de speler uit de stal van zaakwaarnemer Rodger Linse. ,,We waren op zoek naar versterking in de voorhoede en iemand met ervaring. Omdat we met spelers als Henrique, Beerens en Beda een jonge voorhoede hebben, konden we wel wat ervaring gebruiken. Want we kunnen een pittig seizoen tegemoet zien”, verwacht directievoorzitter Yme Kuiper. ,,Het is een technisch vaardige speler die een verdediging open kan breken. Zo’n type kunnen we goed gebruiken.”
Ook trainer Trond Sollied, waarmee Kalou vorige week vrijdag een onderhoud had, was enthousiast over de Ivoriaan. ,,Als we het konden redden, wilde Sollied hem er graag bij hebben”, aldus Kuiper. ,,Hij wil het 4-3-3 systeem gaan spelen en dan heb je mensen op de vleugels nodig, die dat kunnen spelen. Dat hebben we zo ingevuld. Het gaat er niet om dat het een speler van naam is, maar dat het een goede voetballer is. Je moet kijken naar de puzzel van het elftal.”
Kalou zal zeker niet de laatste aankoop zijn van Heerenveen in de aanloop naar het nieuwe seizoen, zo bevestigde Kuiper. ,,We zijn nog niet helemaal klaar, want we zijn nog op zoek naar een rechtsback en iemand voor in het centrum. Die spelers zullen wat jonger zijn en wat minder gearriveerd.” Over de toekomst van de Amerikaanse olympiaganger Michael Bradley is nog niets bekend. ,,Maar ik weet dat hij bij een heleboel clubs op een lijstje staat. En dan is het afhankelijk van kleine dingetjes wie wat nodig heeft en wat haalbaar is.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties