De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Foekje Dillema was interseksuele vrouw
Hilversum - Ze was een vrouw, maar ze beschikte wel degelijk over mannelijke kenmerken. Aan het mysterie Foekje Dillema kwam gisteravond een einde. DNA-onderzoek wees uit dat de atlete uit Burum over meer X-geslachtschromosomen (vrouw) dan Y-geslachtschromosomen beschikte. De levenslange schorsing die Foekje Dillema in 1950 opgelegd kreeg, was onterecht.
Tegenwoordig (vanaf de regelgeving in 1992) had ze ‘gewoon’ op de Olympische Spelen mogen starten.
De schorsing van Dillema zorgde destijds voor veel ophef. Ze was de grootste concurrente van Fanny Blankers-Koen. De fysiek sterke Dillema versloeg, zo ongeveer vanuit het niets, de meervoudig olympisch kampioene.
Het televisieprogramma Andere Tijden Sport toonde gisteravond door middel van een DNA-test aan dat de in 2007 overleden atlete wel degelijk een vrouw was. Dillema werd 58 jaar geleden geschorst omdat een dubieuze seksetest zou hebben uitgewezen dat ze een man was. Foekje was volgens haar DNA-blauwdruk een genetisch mozaïek. De verhouding was twee staat tot een.
Een mozaïek is uiterst zeldzaam. Er zijn ongeveer 300 gevallen beschreven in de literatuur. 93 procent van hen heeft het uiterlijk van een vrouw. 7 procent lijkt meer op een man. Eén man heeft een kind verwekt. Er zijn meerdere vrouwen die een kind gebaard hebben. De meeste ‘mozaïeken’ zijn echter onvruchtbaar. Het fenomeen komt in de natuur vaker voor.
Bij interseksualiteit vertoont een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Deze kunnen in vele combinaties met elkaar voorkomen. Dillema had uiterlijk vrouwelijke geslachtskenmerken en ze voelde zich haar hele leven vrouw. Of ze inwendig mannelijke geslachtskenmerken had is niet bekend. Ze beschikte wel over zowel zowel mannelijk als vrouwelijk weefsel.
De afwijking is zeer zeldzaam, maar komt nu iets vaker voor als gevolg van IVF wanneer twee teruggeplaatste embryo’s samensmelten. De oorzaak kan zijn dat twee embryo’s XX en XY samensmelten tot één persoon (dat heet een chimeer). Maar het kan ook zo zijn dat een eicel is bevrucht door twee zaadcellen, in dit geval X en Y dat heet een mozaïek. Dat leidt doorgaans tot miskramen. Pagina 11: Het bewijs is geleverd: Foekje was een vrouw.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties