De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportdinsdag, 22 juli 2008

Surhuisterveen niet bang voor OS Peking
Surhuisterveen - De Olympische Spelen in Peking zitten de organisatoren van de traditionele wielercriteriums in Nederland na de Tour de France behoorlijk dwars. Veel tourrenners zijn maar een paar dagen beschikbaar, omdat zij daarna al naar China afreizen. Toch is de organisatie van 27e Profronde in Surhuisterveen op 5 augustus niet bang voor de concurrentie.
Andries Nieuwenhuis van Stichting Wielercomité Surhuisterveen ligt er nog niet wakker van. ,,It is alle jierren allike spannend wa’t komme sille en wy binne der alle kearen noch wer yn slagge om toppers oan te lûken. Ik ferwachtsje dat it dit jier net oars is. Spannend wurdt it seker, mar wy sitte der noch net echt oer yn. Der bliuwt noch genôch oer foar ús”, aldus Nieuwenhuis. Op zijn verlanglijstje staan zeker één of twee renners met een ‘trui’.
Het lijkt erop dat de Australiër Cadel Evans, als een van de topfavorieten voor de eindzege in de Tour, hoogstens één keer in Nederland te bewonderen is. ,,Hij rijdt dinsdag na de Tour in België in Diksmuide. We kunnen er nog maar één dag aan vastplakken, maandag of woensdag”, aldus John van den Akker, die met compagnon Martin van Steen de contracten afsluit.
Ook enkele Nederlandse profrenners die naar Peking gaan, zullen waarschijnlijk niet al te vaak in eigen land rijden. ,,Laurens ten Dam, Stef Clement en Niki Terpstra zijn alleen de eerste drie dagen inzetbaar”, geeft Van den Akker aan. ,,Wij hopen eigenlijk dat er nog enkele klassementsrenners gaan afzeggen voor Peking, zoals Stijn Devolder onlangs deed. Dat zou in ons voordeel zijn.”
Vandaag, op de tweede rustdag in de Tour, gaan Van den Akker en Van Steen bij de ploegen langs om contracten af te sluiten. Vooralsnog liggen veel renners nog niet vast. De Australiër Mark Cavendish, winnaar van vier etappes, is een van de meest gevraagde coureurs. ,,Ook hij gaat naar Peking en hij is alleen in de eerste week beschikbaar.”
De Spanjaard Oscar Freire, drager van het groen en winnaar van een rit, is eveneens een veelgevraagde renner, net als de Luxemburgers Kim Kirchen en Frank en Andy Schleck, die echter ook naar de Spelen gaan. ,,En de Nederlanders natuurlijk. Maar niet iedereen is even gemakkelijk in te zetten. De Rabobank-ploeg wil bijvoorbeeld niet dat Sébastian Langeveld elke avond rijdt omdat ze hem fris willen houden voor de Eneco Tour.”
Een dag na de Tour worden de toppers op 28 juli al verwacht in het criterium van Boxmeer. Surhuisterveen volgt op 5 augustus, maar met de tweede criteriumweek zijn Van den Akker en Van Steen nog niet erg intensief bezig geweest. Het lijkt erop dat een belangrijk deel van het peloton dan niet beschikbaar is. ,,Het zou ons niet verkeerd uitkomen als er nog mensen gaan afzeggen voor Peking. Er gaan daar ook veel klassementsrenners naartoe omdat het parkoers zich daarvoor leent. We hebben veel last van Peking, meer dan ik vooraf had verwacht.”
Volgens Nieuwenhuis kan de situatie pas goed ingeschat worden als de Tour op zijn eind loopt. ,,Dan pas is dúdlik hoe as de riders út de Tour komme en ik ferwachtsje dat der dan noch wol in oantal is dat dochs mar net nei Peking giet.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties