De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 22 juli 2008

Apart slapen; ‘ut moest wel netsjes blive’
PATRICK VAN ’T HAAR
Sneek - Wat is uw herinnering aan de Snitser Mar, ofwel de Meer zoals men in Sneek placht te zeggen? Die oproep deed de gemeente Sneek in juli vorig jaar. De aanleiding was de opknapbeurt van het Pottengebied, het Starteiland en het Schareiland die dit jaar afgerond moet worden. De rond de vijfig inzendingen zijn verzameld in een speciale krant onder de titel Droomflucht, Oade an de Sneekermeer.
Een gewone herinnering, vakantiefoto’s, verhalen over liefde die begon aan het Snitsermar: een veelheid aan verhalen en foto’s kwam bij de gemeente binnen. Een jury, onder leiding van watersportjournalist Henk Doevendans, had er nog een hele klus aan vier winnaars uit te kiezen die een ballontocht boven het merengebied aangeboden krijgen.
Uiteindelijk werden er vier verhalen uitgekozen, die tevens de voorpagina van de speciale krant sieren. Het verhaal van Lidy Meijer-van der Zee uit Ysbrechtum is een van de vier. Zij beschrijft hoe zij als meisje, samen met haar ouders en zusje, vanuit hun woonplaats Medemblik naar Sneek reden om de banden van hun auto van een nieuw loopvlak te voorzien. Het verhaal speelt zich af vlak na de oorlog en in Sneek was er iemand die de banden op de een of andere manier weer als nieuw kon maken.
Maar omdat de werkzaamheden een hele dag zouden duren gingen ze de stad in, waar ze bij de Waterpoort op een gezelschap stuitten dat op het punt stond met een boot naar de Sniterser Mar te vertrekken. Na enig heen en weer gepraat mochten ze mee en zo kwam Lidy Meijer-van der Zee voor het eerst op de Snitsermar waar ze een prachtige dag beleefde, niet wetende dat ze in de jaren zeventig zelf vlak bij het meer zou komen te wonen.
Ook bijzonder is het verhaal van de familie Brenninkmeijer. In de nalatenschap van zijn moeder vond Oscar Brenninkmeijer een nauwgezet logboek van de vaartochten die de familie in de jaren zeventig naar dé Meer maakte.

Apart slapen

In het Snekers is de winnende bijdrage van Wies Dijkstra-Spoelstra die verhaalt over hoe ze vroeger met een groep jongens en meisjes op zaterdagavond naar de Meer gingen. Ze vertelt over hoe ze daar bleven slapen, de jongens in de ene tent, de meisjes vijftig meter verderop. ,,Want ut moest wel netjes blive, nou!”
Op het moment dat Sneek de oproep voor inzendingen deed, was het de bedoeling dat er een tentoonstelling aan zou worden gewijd. Van dat idee is intussen afgezien, enerzijds vanwege geldgebrek, anderzijds omdat het erg moeilijk zou worden om de vele inzendingen, van verhalen tot kleine foto’s uit familiealbums, in een tentoonstelling onder te brengen. Daarom is uiteindelijk gekozen voor een krant die in iedere horecagelegenheid in Sneek ligt, in de bibliotheek en in het stadhuis. Tegelijkertijd is er een powerpointpresentatie van de inzendingen gemaakt die te bekijken is in de hal van het stadhuis.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties