De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Cultuurdinsdag, 22 juli 2008

Finse componist Tauno Marttinen overleden
Leeuwarden - De Finse componist Tauno Marttinen is vrijdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Dirk Meijer, secretaris van de stichting Tauno Marttisen Kunniaksi in Leeuwarden, gisteren gemeld. Marttinen schreef meer dan achthonderd werken, waaronder vijftien opera’s, zeven balletten, negen symfonieën en diverse werken voor orgel, harmonieorkesten en geestelijke muziek. Hij liet zich onder meer inspireren door de Bijbel, het Finse heldenepos Kalevala en schilderijen van Rembrandt.
Tauno Marttinen werd op 27 september 1912 in Helsinki geboren. De grootste tijd in zijn leven woonde hij in Hämeenlinna, de geboorteplaats van Jean Sibelius, waar hij een muziekschool oprichtte. In 1972 kreeg hij uit handen van toenmalig president Kekkonen een ere-professoraat.
In 1996 werd in Leeuwarden het comité Tauno Marttisen Kunniaksi (ter ere van Tauno Marttinen) opgericht, dat Marttinens muziek in Nederland wilde promoten. Een jaar later ging het comité over in een stichting. De stichting bracht een cd en bladmuziek van de componist uit in Nederland en organiseerde drie keer een concertreis naar Finland, vanwege Marttinens 85e, 90e en 95e verjaardag. In juni 2006 werd er in Leeuwarden een festival gewijd aan zijn muziek.
Marttinen bracht verschillende bezoeken aan Fryslân. Zo werd in 1999 werk van hem en Bach uitgevoerd in de katholieke kerk in Sneek. Twee jaar later was hij bij de presentatie van het project Sűnder Mis van de Sneker Cantorij waarvoor hij de muziek had gemaakt van het Sanctus (Sis mar) op tekst van Tiny Mulder.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties