De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Geloof & Kerkdonderdag, 8 mei 2008

St. Vituskerk krijgt Maria-‘kapelletje’
Blauwhuis - In de Sint Vituskerk in Blauwhuis is gisteravond tijdens een bijzondere viering een Maria-‘kapelletje’ in gebruik genomen. ,,Het was mijn wens dat er in de kerk een goede gelegenheid zou komen om even rustig een kaarsje op te steken”, vertelt pastor Jellema, pastoraal werker in de parochies van Sneek en Blauwhuis.
De kerk is de hele zomer open zodat toeristen en ook de mensen uit het dorp even naar binnen kunnen gaan en er kunnen bidden. Minpunt was, vertelt Jellema, dat wanneer je de kerk binnenkwam, je al snel met een hek geconfronteerd werd. ,,Er stond al wel een kaarsenstandaard voor, waar mensen een kaarsje op konden steken, maar dat hek is niet zo fijn als je komt voor stilte, bezinning of gebed.”
Nu is er voor het hek een hoek ingericht als een soort Mariakapelletje. Aangekleed met bloemen, een grote Mariakaars die in de maanden mei en oktober (de Mariamaanden) zal branden, én een Mariabeeld. Dit beeld komt uit bejaardenhuis Teatskehus, dat gesloopt en weer opnieuw opgebouwd wordt. ,,Het is mooi dat het nu weer terugkomt naar de kerk, omdat het in de parochie ook z’n functie heeft gehad”, vindt Jellema.
De St. Vituskerk is vanaf Pasen tot aan de herfstvakantie overdag geopend. ,,De kerk trekt aardig wat toeristen. En ik denk dat we met het kapelletje de functie van de kerk als huis van God, huis van gebed extra kunnen benadrukken. Er zijn altijd wel mensen in de kerk en je vindt ook altijd kaarsjes die aangestoken zijn. De open kerken hebben een duidelijke functie.”
Tijdens de bijzondere viering waar ruim zestig mensen naar toe waren gekomen, werd de rozenkrans gebeden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties