De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportmaandag, 17 december 2007

Heerenveen ontpopt zich tot titelkandidaat

Breda - Hoewel de trainer nog van niets wil weten ontpopt Sportclub Heerenveen zich meer en meer tot titelkandidaat. Na een majestueus optreden zaterdagavond in Breda hebben de Friezen aansluiting gevonden met de top van de eredivisie. Die kwam vanwege de aangekondigde acties bij de politie dit weekeinde niet in actie.

Edward Jorna
In hoeverre Heerenveen zich inderdaad in de titelrace kan mengen zal de komende weken blijken. Tegen FC Twente (thuis), Roda JC (uit) en Feyenoord (thuis) zullen de Friezen tot aan de winterstop flink aan de bak moeten. Maar, net zo belangrijk: wat gebeurt er wanneer de transferwindow na 1 januari wordt heropend? En nog zo’n item dat de boel in de soep kan laten lopen: de trainer, Gertjan Verbeek, blijft-ie of vertrekt hij aan het einde van het seizoen?

NAC - sc Heerenveen 1-5

Het zijn kwesties waar nu nog niets zinnigs over kan worden gezegd. Duidelijk is wel dat Heerenveen vanaf heden weer kan beschikken over topscorer Afonso Alves. De Braziliaan, die vanavond één helft in actie zal komen in het duel tussen Jong Heerenveen en Jong FC Utrecht, zat zaterdagavond in Breda de laatste van vier duels schorsing uit nadat hij in de uitwedstrijd tegen Vitesse op 11 november over de schreef was gegaan.
De absentie van Alves deed Heerenveen, in ieder geval qua punten, nauwelijks pijn. Zonder Alves won Heerenveen bij Vitesse (0-1) en dat gold eveneens voor de duels tegen NEC (0-1), FC Groningen (4-2) en zaterdagavond tegen NAC Breda (1-5). Alleen in het thuisduel tegen De Graafschap, onder leiding van Verbeeks vriend Jan de Jonge, ging het mis: 2-3.
Met acht overwinningen uit de laatste negen duels hebben de Friezen aansluiting gevonden met de klassieke top drie, PSV, Ajax en Feyenoord. Omdat die clubs - en ook AZ - dit seizoen alle verre van optimaal presteren geldt voor Heerenveen eens te meer het credo: nu of nooit. Mocht bij de leiding van de club diezelfde gedachte leven (en waarom niet?) dan staan de directie de komende weken belangrijke zaken te doen. Namelijk: het contract met de trainer verlengen en - zo mogelijk - geen enkele speler laten vertrekken, ook Alves niet.
Want Heerenveen met of zonder Alves, dat scheelt nog altijd een jas, zo vindt de trainer. Daarom tempert Verbeek, die zaterdagavond voor de 150ste maal op de bank zat als hoofdtrainer van Heerenveen, voorlopig de verwachtingen. Maar mocht de trein de komende weken zo geolied blijven lopen als de afgelopen twee maanden én Heerenveen slaagt erin Alves te behouden, dan is Verbeek wellicht bereid de doelstellingen aan te scherpen.
Dat betekent overigens niet dat Verbeek het woord ‘titelkandidaat’ in de mond zal nemen, want nog altijd is de oefenmeester niet gerust op de kwaliteiten van zijn defensie. Verbeek noemt de verdediging ‘instabiel’ en dat de trainer dat meent blijkt uit het wisselbeleid van de afgelopen weken. Waar Verbeek in het thuisduel tegen FC Groningen zijn aanvoerder Michael Dinsdag al voor de rust van het veld haalde, daar was zaterdagavond Gianni Zuiverloon (met geel op zak) aan de beurt. Anderzijds: de verdediging hield in de laatste vijf (gewonnen) uitduels wel vier keer de nul en dat zal de trainer natuurlijk ook niet zijn ontgaan.
Daarnaast noemt de trainer ook het middenveld kwetsbaar. De Noor Andre Hanssen is het hele seizoen al absent, Roy Beerens blijkt blessuregevoelig en van het grote Friese talent Geert Arend Roorda is het maar de vraag in hoeverre hij na de winterstop fysiek op de been kan blijven. Roorda keek, hoewel hij had kunnen spelen, in Breda vanaf de tribune toe. Heerenveen wenst onder geen beding risico’s met hem te nemen, maar dat impliceerde zaterdagavond bijvoorbeeld wel dat Verbeek maar één echte middenvelder naast zich op de bank had zitten: de jonge IJslander Arnór Smárason. Het tussentijds aantrekken van een middenveld noemt Verbeek daarom wenselijk.
Opvallend genoeg baart de voorhoede, daar waar het door de gekke fratsen van Alves in het begin van het seizoen nog behelpen was, Verbeek nog de minste zorgen. Gerald Sibon speelt als in zijn beste dagen en door de terugkeer van Alves is het nu al duidelijk wie er zaterdagavond in het duel met FC Twente op de bank zullen zitten: de Serviër Miralem Sulejmani en de Poolse international Radoslaw Matusiak.
Een luxeprobleem, zo bestempelt Verbeek het overschot aan goede aanvallers in zijn selectie. De trainer zag in Breda bovendien dat Paulo Henrique aan de deur klopte. Het 18-jarige Braziliaanse talent, in augustus van dit jaar overgekomen van Atletico Mineiro, debuteerde tegen NAC in de 62ste minuut. Exact zes minuten later scoorde hij zijn eerste belangrijke doelpunt voor de club, vijf minuten later gevolgd door het tweede. Dat beide doelpunten cadeautjes van de thuisclub waren deed er niet toe, je moet ze maken.
De treffers van de jonge Braziliaan waren de slagroom op de taart, want daarvoor had sc Heerenveen de wedstrijd al in de knip. NAC speelde de slechtste wedstrijd van het seizoen, waardoor het van Heerenveen alle hoeken van het veld kreeg te zien. Hoewel Verbeek vond dat NAC een uur lang goed tegenspel bood, was de realiteit dat het ellenlange gebrei van de thuisclub uiteindelijk maar in één kans uitmondde. Op slag van rust dook Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche als een panter voor de benen van NAC-topscorer Mathew Amoah, waarmee de enige echte doelrijpe kans van de wedstrijd van de thuisclub werd verijdeld.
Zo kon Heerenveen met 0-1 gaan rusten, een score die werd bewerkstelligd toen halverwege de eerste helft Sibon uit een vrije trap van Jakob Poulsen hoog boven de NAC-defensie uittorende en zijn eerste treffer sinds 7 oktober (Heerenveen - Heracles Almelo) binnenkopte. Kort na rust stond Poulsen ook aan de basis van het tweede doelpunt. Met een listig steekballetje vond de Deen de naar binnen snijdende Sulejmani, die via de binnenkant van de paal raakschoot (0-2). Kort daarna was de wedstrijd helemaal gespeeld toen de Jouster doelman van NAC Jelle ten Rouwelaar gruwelijk in de fout ging bij een vrije trap van Sibon, 0-3
Dat invaller Gert-Jan Tamerus een kwartier voor tijd de eer van de thuisclub redde was slechts goed voor de statistieken. Het leidde er wel toe dat er zowaar nog een wave door het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda ging. Met een beetje geluk drijven de golven van die wave Heerenveen de rest van het seizoen voort naar iets wat nu nog door een ieder voor onmogelijk wordt gehouden.
NAC Breda - sc Heerenveen 1-5 (0-1). 24. Sibon 0-1, 50. Sulejmani 0-2, 55. Sibon 0-3, 68. Henrique 0-4, 73. Henrique 0-5, 75. Tamerus 1-5. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 15.500. Gele kaart: Lurling en Mtiliga (beiden NAC Breda), Zuiverloon en Bak Nielsen (beiden sc Heerenveen).
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Elshot, Penders, Zwaanswijk en Mtiliga; Stam, Fehér (59. Tamerus) en Van Gessel (75. Gilissen); Lurling (40. Ammi), Amoah en Kolkka.
sc Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon (33. Jong-a-Pin), Dingsdag, Bak Nielsen (70. Henrico Drost) en Breuer; Poulsen, Prager, Bradley en Pranjic; Sibon en Sulejmani (62. Henrique).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties