De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportmaandag, 17 december 2007

Friese judoka’s bij de top

Burgum - Met judoka’s uit Nederland, België, Duitsland en Finland is het judotoernooi in Burgum uitgegroeid tot het grootste internationaal treffen van het het Noorden. Bijna zestig clubs meldden zich en dat betekende over twee dagen ruim 300 judoka’s in actie. In dat geweld lieten de Friezen zien dat zij aansluiting hebben met de nationale top.

BRAM BURUMA
Twee dagen lang was sporthal Westermar in Burgum het strijdtoneel van het Open Noord-Nederlands kampioenschap (ONNK) en voor de organiserende budovereniging Tori was de bekroning van de 22ste editie dat de Judo Bond Nederland het toernooi een B-status gaf en op die manier verzekerd was van een sterke bezetting.
Spijtig voor de organisatie dat er vooral gisteren nogal een groot aantal thuisblijvers was, maar het was vooral een opsteker dat de Friese deelnemers zich wel van hun beste kant lieten zien.
Zaterdag was het voor de jongste jeugd die aantrad, een dag later kwamen de adspiranten in actie en werden de klassen junioren en senioren gecombineerd. Voor de junioren betekende dat fysiek af en toe echt heel zware partijen.
Dicht bij huis maakte Burgumer Wessel Anne van der Ploeg zijn ambities waar in de klasse tot 55 kilogram. De zestienjarige judoka is de vereniging in eigen dorp al ontstegen en traint daarom bij Judo Groningen. ,,Daar zitten meer tegenstanders van mijn niveau, in Burgum is het meer recreatief’’, zei hij.
De jonge Burgumer maakt deel uit van nationale selectie en dat betekent naast bijna dagelijks trainen in Groningen nu ook een keer per week aantreden in Nieuwegein. Voor eigen publiek moest hij vooralsnog genoegen nemen met brons, maar Van der Ploeg kan toch terugzien op een goed seizoen.
Hij pakte in Eindhoven zilver tijdens het Open NK en was een aantal keren de beste Nederlander tijdens internationale toernooien. Absolute hoogtepunt was voor hem afgelopen zomer deelname aan de Europese kampioenschappen op Malta. ,,Ik lag er in de eerste ronde al uit, maar ik heb ook daar weer heel veel ervaring opgedaan.’’
Robert van der Wal uit Menaldum deed in de klasse tot 81 kilogram wat van hem als Nederlands kampioen werd verwacht. De zestienjarige Cios-student werd eerder dit jaar in Drachten al kampioen van Nederland en in Burgum versloeg hij in drie keer de maximale tijd van vier minuten judoën zijn tegenstander.
,,Dit wiene allegear echt hiel swiere partijen, mar dêr lear ik fansels wol it measte fan”, glunderde de Fries, toen hij ook de Duitser Willi Wittermann op de knieën had gekregen.
Bij de judoka die al voor het elfde seizoen in actie komt voor Sportschool Poelstra draait alles om de sport. ,,Ik train der alle dagen foar en ek thús krij ik alle meiwurking. Us mem fljocht oeral mei my hinne en dêr bin ik o sa tankber foar.”
Bij de vrouwen voldeed Miranda Wolfslag eveneens aan de verwachtingen. De negentienjarige judoka uit Leeuwarden versloeg in haar laatste partij Karin van Kammen (Engwierum) met overmacht.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties