De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiozaterdag, 6 oktober 2007

Groepswonen; elkaar helpen, gezelligheid en zelfs romances
‘Elkaar vasthouden, bij lief en bij leed’
JITSKE VEENSTRA
Lief en leed met elkaar delen. Dat is waar het om draait in Blyn Anker. Een tijdje geleden kreeg een bewoonster te horen dat ze kanker had. Een hele klap, voor haar en voor de andere twintig bewoners van Blyn Anker. ,,Wij voelden ons allemaal rot”, vertelt Wytze Rinsma, een van de bewoners. Maar samen zetten ze de schouders eronder. ,,Ze lag in het ziekenhuis in Groningen. Elke dag stapte er wel iemand van ons op de trein of in de auto om bij haar langs te gaan. Dat ging als vanzelf, je bent er gewoon voor elkaar.” Intussen gaat het heel goed met de vrouw. ,,En daar genieten we samen dan weer van.”
Blyn Anker, in de Leeuwarder wijk Bilgaard, werd anderhalf jaar geleden in gebruik genomen. Een groepje ouderen dat elkaar kende, nam het initiatief. Ze wilden zelfstandig wonen, maar toch samen zijn, legt Rinsma uit. Dat verklaart ook de naam, blind anker. ,,Een anker geeft vastigheid. Maar het is onzichtbaar, het zit als het ware weggemetseld in een muur. Je ziet het niet, maar je houdt elkaar toch vast.”
In overleg met het Woonbedrijf - dat eigenaar is - werd een locatie gevonden en kon worden gebouwd. Blyn Anker heeft 21 appartementen - waarvan een wordt gebruikt als gemeenschappelijke ruimte - in het blok. De overige appartementen verhuurt het Woonbedrijf aan andere mensen. ,,We hebben afgesproken dat als er een van die appartementen leeg komt, wij dat erbij krijgen. Als we tenminste op dat moment mensen op de wachtlijst hebben.”
Blyn Anker heeft 21 bewoners, onder wie ‘slechts’ drie mannen. ,,Ik denk dat vrouwen meer de gezelligheid opzoeken”, verklaart Rinsma. ,,Mannen staan misschien wat anders in het leven.” Zelf woont hij met zijn vrouw in Blyn Anker. Ze zijn het enige echtpaar. ,,We woonden in Stiens, in een huis met flink wat tuin. Ik kreeg last van mijn knie, en zag het niet meer zitten die tuin te onderhouden. Mijn vrouw is heel sociaal meelevend, heeft graag mensen om zich heen. We lazen over groepswonen en na ‘ja’, ‘nee’, ‘ja’, ‘nee’, werd het uiteindelijk ‘ja’.”
Natuurlijk, ze hadden ook een klein dorp met een groot ons-kent-ons-gehalte kunnen opzoeken. Of een ‘gewone’ flat met buren. ,,Als je goede buren hebt, wordt er ook heus goed op elkaar gepast. Maar dat woordje ‘als’ doet het ’m. Als je géén goede buren hebt, kun je als oudere snel eenzaam worden.”
Veel mensen denken bij groepswonen aan een commune, heeft Rinsma ervaren. Zelfs van zijn eigen familie kreeg hij te horen ‘hč, gaan jullie dáár wonen? Dat is toch niets voor jullie, zo’n commune?’ Die misvatting wil Rinsma graag uit de wereld helpen. ,,Bij groepswonen heeft iedereen een eigen voordeur. Alleen daarbuiten is een groot ‘samen’. We wonen bij elkaar, zonder afhankelijk van elkaar te zijn. Niets moet. Als er activiteiten zijn, kun je meedoen. Maar als je niet mee doet, is dat ook goed. Het is hier ook een soort regel dat we elkaar niet vragen ‘waarom was je er gisteren niet bij?’ Iedereen moet dat voor zichzelf weten.”
Elke bewoner van Blyn Anker zit vrijwillig in een werkgroep. Zoals de activiteitengroep. ,,Als iemand iets leuks heeft gezien, kan dat worden doorgegeven aan de activiteitengroep. Die bekijkt dan of het leuk is voor ons allemaal en zet het op het informatiebord. Wie mee wil, gaat mee.”
Ook is er sinds kort een kookgroep. ,,Vijf vrouwen gaan een keer per maand gezamenlijk koken. Van de gemeenschapsruimte maken we dan een restaurant. Met losse tafeltjes en kaarsjes op tafel.” Ook is er een werkgroep die het wel en wee in de gaten houdt. ,,Daar kunnen mensen terecht als ze met iets zitten.” Verder zijn er veel vaste gegevens; zoals de maandelijkse bewonersvergadering, de koffieavond op dinsdag - om na te praten over het weekend - en de vrijdagmiddagborrel. ,,Die duurt vaak uren. De spelletjes komen op tafel. Heel gezellig altijd.”
Wie in Blyn Anker wil komen wonen, wordt eerst gescreend. ,,We hebben een toelatingscommissie, en ook statuten. Samenwonen betekent met elkaar kunnen opschieten. Iemand die meent dat alleen zijn mening telt, past hier niet. Dat moet van tevoren goed duidelijk zijn.” Vervolgens moet de kandidaat een half jaar lang de vergaderingen bijwonen, om elkaar te leren kennen. Om te kijken of er een klik is. In principe kunnen de bewoners er tot hun dood blijven wonen. ,,Als iemand ziek is, zorgen we voor hem of haar. Elke dag gaat even iemand kijken en als het nodig is, wordt de dokter erbij gehaald. Ook thuiszorg is hier mogelijk. Maar als iemand meer zorgbehoevend wordt, moeten we verder kijken. We zijn geen verzorgingshuis. Maar goed, daarin zijn we niets anders dan een gewone flat.”

Romance

Rinsma heeft geen dag spijt gehad dat hij en zijn vrouw zijn gaan groepswonen. ,,Niemand hier. Natuurlijk het eerste halfjaar was het ontzettend wennen. Nieuw huis, nieuwe omgeving, nieuwe mensen om je heen. Maar nu zijn we een grote familie. Er is hier zelfs al een romance ontstaan. Die twee zijn nu samen op vakantie, prachtig toch?”
Blyn Anker houdt zaterdag 13 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur open huis. Het adres is: De Kei 3V, Leeuwarden.
Het complex waarin Blyn Anker 21 appartementen heeft. Foto: Frans Andringa
Leeuwarden - Een eigen voordeur, maar verder is het vooral ‘samen’, zonder verplichtingen. Zo kan groepswonen het beste worden omschreven. Uit onderzoek blijkt dat er onder Friese 50-plussers een grote behoefte is aan groepswonen. De betrokken instanties willen het aantal locaties - zeven - in Fryslân dan ook uitbreiden. Hoe gaat dat groepswonen eigenlijk? Een kijkje bij Blyn Anker in Leeuwarden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties