De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Geloof & Kerkdinsdag, 21 augustus 2007

‘Glas in nood’ moet ton opleveren
Alle 27 glas-in-lood ramen moeten uit de kerk en worden in de werkplaats van een glazenier gerestaureerd. ,,Niet allemaal tegelijk natuurlijk”, zegt Corrie Roersma, lid van de restauratiecommissie en kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Franeker. ,,Al het lood van de ramen moet vervangen worden. De laatste restauratie was in de Tweede Wereldoorlog, toen was het lood nog van een veel slechtere kwaliteit dan tegenwoordig. Ook wordt alles schoongemaakt, alle ruitjes moeten eruit en degenen die kapot zijn, worden vervangen.” Het gaas dat aan de buitenkant van de ramen zit - om te voorkomen dat de ramen worden ingegooid - is er ook slecht aan toe, en zal worden vervangen door gehard glas. De restauratie wordt uitgevoerd onder leiding van architectenbureau Kouwen uit Tolbert.
De restauratie van de ramen kost ruim drie ton. De Rijksdienst voor archeologie, cultuur en monumenten draagt 230.000 euro bij. Naast de ramen is ook nog een aantal kleinere zaken begroot, zoals de binnenmuren, waar vocht in zit en de fresco’s die ook wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. ,,Maar dat is minder noodzakelijk. Als we genoeg fondsen werven en we houden geld over na de restauratie van de ramen, zijn de kleinere dingen aan de beurt.”
30.000 euro heeft de Protestantse Gemeente al in kas voor de restauratie. ,,Door de openstelling van de kerk van 1 mei tot 1 oktober hebben we al wat vaste inkomsten. In die periode is de kerk elke dag van elf tot vijf uur open voor publiek. Behalve zondag en op maandagmorgen. Op zondag is de kerk wel open, maar dan houden we een kerkdienst.”
,,De entree van de Martinikerk is vrij tijdens de openstelling, maar er staat wel een grote melkbus, waarbij staat dat de opbrengst voor de restauratie is. En we verkopen in de kerk onder andere kaarten.”
Het overige deel wil de Restauratiecommissie inzamelen met behulp van de actie ‘Glas in nood’. ,,De commissie gaat de komende tijd fondsen aanschrijven”, vertelt Roersma. ,,Ook gaan we allerlei acties houden zoals een boekenmarkt, een kerstmarkt, een speciale samenzang tijdens Kerst en orgelconcerten. Alle acties zijn te herkennen aan een speciaal logo dat de commissie heeft laten ontwerpen.”
Roersma hoopt dat de restauratie af is voor de openstelling van de kerk in 2008. Deze week bezocht de 15.000ste bezoeker van dit seizoen, de kerk. Roersma verwacht dat het bezoekersaantal op 1 oktober de 20.000 bereikt heeft. De bezoekers komen uit binnen-en buitenland. ,,De waardering voor de Martinikerk blijkt uit de vele positieve reacties in het gastenboek”, aldus Roersma.
De Martinikerk in Franeker is een in 1420 gebouwde laat gotische pseudo basiliek, opgetrokken in oude kloostermoppen en gedekt met een houten kap. Het is een van de weinige kerken in het noorden met een ronde kooromgang.
De restauratie is het tweede deel van een grootschaliger project. ,,In de jaren 2000 en 2001 is de eerste fase van de restauratie voltooid. Toen is het houtwerk in de kap hersteld en zijn de leien op het dak vervangen. Ook is afgerekend met de houtboktor.”
Omdat de Martinikerk ,,het bezit is van de hele stad” wil de Restauratiecommissie de Glas-in-lood actie zo breed mogelijk trekken. Er is een Comité van aanbeveling samengesteld waarin allerlei mensen uit de maatschappij plaatshebben.
Vrijdag om 16.00 uur gaat de ‘Glas-in-nood’ actie met een presentatie in de Martinikerk te Franeker van start.
Franeker - De Protestantse Gemeente Franeker start vrijdag de actie ‘Glas in nood’. Daarmee hoopt de kerkgemeenschap 100.000 euro binnen te halen voor de restauratie van de glas-in-lood ramen van de Martinikerk.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties