De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiozaterdag, 18 augustus 2007

Theatermaaksters starten internationaal project voor jongeren
Theater voor het zelfvertrouwen

Leeuwarden - Theater-maakster Renske Hofman vertrekt in september naar Turkije met een droom: jongeren die in slechte omstandigheden leven meer zelfvertrouwen geven door het maken van voorstellingen.

Zul je net zien: precies in de tijd dat theaterdocente Renske Hofman (30) zich afvroeg of ze na acht jaar in het onderwijs niet wat anders wilde - reizen bijvoorbeeld, of voorstellingen maken - belt vriendin Marieke de Lange (28) die in Namibië communitytheater maakt. Juist wat Renske leuk leek. ,,Nou, dan kom je toch langs”, stelde De Lange voor.
De reis ging op dat moment niet door, want Renske vond dat een al te drieste stap. Maar het gesprek stuurde beiden wel de juiste richting op, want samen richtten ze niet lang daarna Ubuntu Theatre Organisation op. Een organisatie die over de hele wereld jongerentheater maakt met een ideële doelstelling.
Hofman en De Lange leren jongeren zingen, musiceren, voorstellingen maken en fotograferen. Ook geven ze computerles. Dat is nodig omdat jongeren in een buitenland steevast worden gekoppeld aan jeugd in een Nederlandse probleemwijk. De beide groepen houden contact met elkaar via een website, waarop ze zelfgemaakte documentaires, foto’s en stukjes zetten.
Nepal
Het project dat Hofman gaat organiseren in Ankara, Turkije, wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan de wijk Bos en Lommer in Amsterdam. Een later te starten project in Marokko wordt gelinkt aan Heechterp in Leeuwarden. Projecten in Aruba, India, Nepal en de Molukken staan nog op stapel.
Met hun project willen de theatermaaksters jongeren meer zelfvertrouwen geven. ,,Als het je lukt nieuwe dingen te doen, dan vergroot dat je eigenwaarde. We hopen jongeren ook te leren dat ze een verschil kunnen maken voor hun omgeving”, zegt Renske.
Het is de bedoeling dat een project in het buitenland door theaterdocenten ter plaatse worden overgenomen. Dat is niet eenvoudig. ,,In Turkije bijvoorbeeld zijn niet echt creatieve centra, waar mensen kunnen oefenen. Je hebt scholen die de ruimte beschikbaar stellen, maar die zijn vaak erg prestatiegericht en hebben minder op met de creatieve lessen.”
Om voor de projecten geld bijeen te halen, organiseren Renske en Marieke op 7 september een benefietfeest in Club Noa in Leeuwarden. Het definitieve programma daarvan wordt over een paar weken bekend.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties