De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportzaterdag, 18 augustus 2007

Onterecht verlies in Waalwijk
Cambuur is ongelukkig tegen RKC
GERARD BOS
Leeuwarden - Drie keer scoren in een uitwedstrijd en dan niet winnen, dat lot was SC Cambuur-Leeuwarden gisteren tegen RKC Waalwijk beschoren. De Leeuwarders voelden zich gepiepeld door een arbitrale dwaling en dat was begrijpelijk. Ondanks goed spel van Cambuur, ging de zege na een krankzinnig scoreverloop naar RKC.
RKC - SC Cambuur 6-3
Acht keer troffen de twee teams elkaar in de recente geschiedenis, nimmer ging de winst in Waalwijk naar Cambuur. In het seizoen 1999-2000 troffen de twee elkaar voor de laatste keer in competitieverband (3-2). De ontmoeting die echter nog op ieders netvlies gebrand staat, is het oefenduel dat vorig jaar zomer in Franeker ontaardde in massale kloppartij. Gisteren was het weer hectisch, maar dan wat het aantal goals betreft: negen stuks.
Niet te spreken. Dat waren zowel staf als spelers van Cambuur na afloop in de catacomben. De arbitrage moest het daarbij verbaal ontgelden en dat was begrijpelijk, vanuit de emotie van de Leeuwarders. Die waren teruggekomen van een 2-0 achterstand tot 2-2, waarna RKC op voorsprong kwam ondanks vermeend hands. Arbiter Makkelie floot niet, maar even later juist wel toen Rudy Jansen aangeschoten hands maakte en Cambuur daardoor een penalty tegen kreeg. Het was het breekpunt in de wedstrijd.
,,Ik wil niet over de scheidsrechter praten, maar soms is dat moeilijk”, zei Cambuur-trainer Jurrie Koolhof, verwijzend naar de beslissingen van de leidsman. ,,Het was een overduidelijke handsbal.” De coach verloor niet uit het oog dat zijn ploeg goed speelde, ondanks het verlies. ,,Complimenten voor de ploeg. Maar liever had ik nu de punten gehad.”
Prachtige statistieken op de fansite van RKC wezen op voorhand uit dat de Waalwijkers in de historie tijdens thuiswedstrijden tegen Cambuur meer dan de helft van hun doelpunten scoorden tussen minuut 15 en 45. De Leeuwarders daarentegen, waren vooral succesvol in het laatste kwartier van de beide helften. De statistieken werden gisteren slechts ten dele bewaarheid.
RKC, dat dit voorjaar via de play offs degradeerde uit in de eredivisie, moet vooralsnog wennen aan het spel dat een treetje lager op de vaderlandse voetbal-ladder wordt gespeeld. In de openingswedstrijd van het seizoen liep de ploeg van trainer Zeljko Petrovic op bezoek bij FC Omniworld tegen een teleurstellend 2-2 gelijkspel aan met een gehavende ploeg. Ook gisteren ontbraken vier basisspelers.
Een ex-eredivisionist is echter ook zonder vier vaste basisspelers zeker geen domme ploeg. Juist slim omschakelen zorgde voor de 1-0 achterstand van Cambuur in de 18de minuut. Een Leeuwarder aanval werd afgeslagen, via rechts werd gecounterd en de Belg Marvin Ogunjimi kopte al duikend van dichtbij de lage doch op maat zijnde voorzet van Tim Peters binnen: 1-0.
Even later leek de situatie uitzichtloos toen doelman Peter van der Vlag in de fout ging. Hij haalde onnodig Garcia onderuit en veroorzaakte daarmee een strafschop. Die werd na een klein halfuur binnengeschoten door Tim Peters: 2-0.
Het was een onterechte achterstand, want Cambuur speelde bij vlagen fris en goed voetbal voor rust. Chris de Wagt maakte de achterstand draaglijker met een rake kopbal uit een vrije trap van Adnan Barakat. De Wagt stond in de basis, omdat Ferdinand Katipana met een blessure kampte en Jayson Trommel daardoor naar de linksbackpositie verhuisde.
De goal van De Wagt viel in de slotseconden van de eerste helft en dat gaf moraal. Want Cambuur kwam goed uit de kleedkamer na rust en was verreweg de betere en gevaarlijkere ploeg. Dat Barakat vanaf de rand van ‘de zestien’ de 2-2 binnenschoot was daarom niet meer dan terecht. Hij scoorde er zijn tweede goal in evenzovele duels mee, waar hij vorig jaar maar één keer scoorde in 33 wedstrijden.
RKC leek rijp voor de sloop, maar toen brak het krankzinnige slotkwartier aan. De in de 72ste minuut ingevallen Kevin Vink scoorde in de zes minuten daarna tweemaal. De eerste goal (3-2) volgde op een handsbal. Arbiter Makkelie was de enige in het stadion die dat niet zag, maar hij durfde twee minuten later de bal wel op de stip te leggen toen Rudy Jansen de bal tegen zich aan kreeg geschoten. Met de tweede benutte penalty werd het 4-2.
Cambuur toonde nog wel karakter door via Marc Mboua op 4-3 te komen, maar in de slotfase werd het nog gekker. Andermaal Vink en Garcia maakten er nog 5-3 (Koolhof: ,,de absolute doodsteek”) en 6-3 van. ,,Het was in elk geval spektakel”, sprak de Cambuur-trainer met enig cynisme tot besluit.
RKC Waalwijk - SC Cambuur-Leeuwarden 6-3 (2-1). 18. Ogunjimi, 27. Peters 2-0 (pen.), 45. De Wagt 2-1, 66. Barakat 2-2, 76. Vink 3-2, 78. Vink 4-2 (pen.), 80 Mboua 4-3, 87. Vink 5-3, 90. Garcia 6-3. Scheidsrechter: Makkelie. Gele kaart: Dustley Mulder, De Ceulaer (RKC Waalwijk), Van der Vlag, Trommel, De Wagt, Wegh, Jansen (Cambuur). Toeschouwers: 4500.
RKC Waalwijk: Zwarthoed; Dustley Mulder, Exouzidis (64. Rudge), Bakens, Svendsen; Obodai, Hans Mulder, Ogunjimi (88. Vicelich); De Ceulaer, Peters (72. Vink), Garcia.
SC Cambuur-Leeuwarden: Van der Vlag; Jansen, Hooijboer, De Wagt, Trommel; Wegh, Van der Heide (72. Juliana), Barakat; El Khalifi, Ketting (67. Dijkhuizen), Mboua.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties