De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikeldonderdag, 12 juli 2007

Onzekere toekomst...
Tot voor kort leek het onafwendbaar dat Kosovo snel onafhankelijk zou worden. De Albanese meerderheid in deze oude Servische provincie zou zichzelf los van Belgrado mogen gaan regeren. Maar nu dreigt Rusland dat plan te dwarsbomen. De kwestie-Kosovo kan de relaties tussen het Westen en Moskou verder doen verslechteren.
De Servische staat heeft sinds 1999 geen zeggenschap meer over de provincie Kosovo. Na de Servische terreur tegen de Albanese meerderheid die aan duizenden mensen het leven heeft gekost en de daaropvolgende bombardementen van de NAVO om het Servische geweld te stoppen, staat Kosovo onder tijdelijk bestuur van de Verenigde Naties. Belgrado wil zijn provincie terug, maar de etnisch Albanese meerderheid in Kosovo eist onafhankelijkheid. De Servische Kosovaren vrezen voor hun have en goed, en willen bij ServiŽ blijven. De door de NAVO geleide vredesmacht KFOR zorgt voor veiligheid in afwachting van een definitieve beslissing over de status van Kosovo.
Eerder dit jaar kwam de speciale gezant van de Verenigde Naties, Martti Ahtisaari, met zijn door de westerse landen gesteunde plan de Servische provincie in handen te geven van de islamitische Albanezen. Dit tot grote woede van de Grieks-orthodoxe ServiŽrs die Kosovo beschouwen als de bakermat van hun cultuur waar veel van hun historische kloosters en kastelen staan. Omdat de ServiŽrs bloed aan hun handen hebben vanwege hun rol als aanstichter in de verschillende Joegoslavische burgeroorlogen en daarom als een paria werden behandeld, had niemand oor voor hun bezwaren. Hun bondgenoten, de aan de ServiŽrs etnisch en religieus verwante Russen, werden in de internationale politiek tot voor een paar jaar geleden ook niet serieus genomen. Maar aan die situatie is een einde gekomen. Geholpen door de riante inkomsten uit de export van olie en gas heeft de autocratisch regerende Russische president Poetin zijn land weer tot een politieke grootmacht gemaakt waar rekening mee moet worden gehouden. Het zelfbewuste en assertieve Rusland zegt nu pal achter Kosovo te staan en bereid te zijn politieke machtsmiddelen in te zetten. Rusland kan als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorecht Ahtisaariís plan voor de onafhankelijkheid van Kosovo blokkeren. Rusland heeft al laten weten dat te doen als er een dergelijke resolutie ter tafel komt. Onder die dreiging hebben de andere Veiligheidsraadsleden besloten een beslissing over Kosovo, die eigenlijk in januari al had moeten worden genomen, voor zich uit te schuiven.
De Amerikaanse president Bush had eerder nog gezegd vaart te willen maken in de kwestie Kosovo. Maar hij is gezwicht voor de druk van Poetin die poneert dat er geen regeling kan worden getroffen waarmee ServiŽ niet instemt. De ongeduldige Albanezen hebben weinig begrip voor de politieke patstelling en dreigen nu eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen, desnoods gewapend. Een Albanese opstand zal de KFOR-troepen in een nog lastiger situatie brengen.
...voor Kosovo
Poetin noemt het ondermijnen van de Servische soevereiniteit immoreel en in strijd met het recht. Dat klinkt principieel, maar het is niet gemeend. Want Moskou geeft al jaren steun aan de pro-Russische onafhankelijkheidsstrijd in AbchaziŽ en Zuid-OssetiŽ die niet meer bij GeorgiŽ willen horen.
Het is onduidelijk hoe ver Poetin wil gaan in zijn steun aan de ServiŽrs. Het is mogelijk dat Moskou uiteindelijk de onafhankelijkheid van Kosovo zal accepteren als het Westen belooft zich niet te bemoeien met de Abchazische en Ossetische separatisten. Duidelijk is wel dat Poetin een zo hoog mogelijke prijs zal bedingen.
Vooralsnog zit de kwestie-Kosovo muurvast. Er zijn bijna alleen verliezers. Van het aanvankelijke Westerse optimisme dat Kosovo op korte termijn op eigen benen kan staan, is weinig meer over. Het Westen zal gedwongen zijn zich langer militair en financieel met Kosovo te bemoeien. De Albanese Kosovaren zijn diep teleurgesteld en dreigen met geweld toe te eigenen waar zij menen recht op te hebben. ServiŽ, dat zich door de rugdekking uit Moskou sterker voelt staan in de claim op Kosovo, kan door de in Europese ogen onwillige houding voorlopig toetreding tot de Europese Unie wel vergeten. De Veiligheidsraad is niet in staat de diplomatieke patstelling te doorbreken.
De enige die voordeel heeft van de impasse is Rusland. Moskou, dat weer meetelt als grootmacht, bewijst dat het onmisbaar is bij de oplossing van internationale vraagstukken. Poetin heeft de sleutel voor de kwestie-Kosovo, maar hij heeft weinig haast die te gebruiken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties