De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Economiedonderdag, 12 juli 2007

.Graanoogst gaat massaal los bij mooi weer
Simon Talsma
Leeuwarden - Een week mooi weer en een groot deel van het graan kan worden geoogst. ,,De regen van de afgelopen weken heeft er niet voor gezorgd dat de gewassen er slecht voor staan”, zegt woordvoerder U. Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,De wintertarwe is bijna klaar, maar het graszaad moet er hoognodig af. Wanneer we nu een omslag krijgen naar mooi weer, komt dat precies op tijd. De vooruitzichten op beter weer zijn er.”
Voor het graszaad is het de hoogste tijd om te oogsten. Wanneer het de komende weken nat blijft, neemt het risico op schot toe. Dat betekent dat de nieuwe korrels dan beginnen te kiemen in de aar, met een slechtere kwaliteit tot gevolg. De boeren zijn allerminst pessimistisch. ,,Er is geen paniek in de tent. Een week mooi weer en de oogst is binnen.”
De vele regen van de afgelopen weken heeft voor de akkerbouw als geheel nauwelijks negatieve gevolgen. ,,Individuele boeren hebben wel schade wanneer juist bij hen op het land grote buien zijn gevallen. Maar in het algemeen groeien alle gewassen prima.”
Tussen de buien door zijn de akkerbouwers nu druk bezig met de oogst van tulpenbollen. Ook de broccoli en bloemkool worden van het land gehaald. ,,Maar door de buien stagneert de oogst nog wel eens. Dat heeft zijn invloed op de prijs. In de supermarkten stijgen de prijzen van groenten dan ook.”
De groeiomstandigheden bij de aardappelen zijn volgens de akkerbouwwoordvoerder prima. ,,In de provincies Fryslân en Groningen is er nauwelijks sprake van de uitbraken van de aardappelziekte fytoftora. Wellicht komt dat door de koelere wind. Bij warme wind, steekt het veel sneller de kop op. Ook het aantal luizen valt mee. Zij brengen traditioneel in deze periode veel ziekten over.”
Wellicht speelt ook het aandeel geteelde consumptieaardappelen naast de pootaardappelen een rol. ,,Er worden nu relatief minder consumptieaardappelen geteeld. Die aardappelen blijven langer op het veld staan en kunnen dus ook langer zorgen voor besmetting.”
De vele regen van de afgelopen tijd heeft nauwelijks invloed gehad op de groei van aardappelen. ,,Er zijn al percelen met aardappelen die dik genoeg zijn”, zegt Hiddema. ,,Wanneer het straks droog wordt, zal het loof daarvan moeten worden doodgemaakt. Maar ook weer niet te snel. Wanneer de plant nog even kan doorgroeien, komen de nieuwe knollen los te zitten van de grond die er nu aankleeft. Daar heb je later bij de oogst weer voordeel van. De aardappelen moeten nu los groeien.”
Vanaf volgende week zullen de eerste percelen met pootaardappelen waarschijnlijk weer doodgespoten worden. Sommige boeren zullen er voor kiezen om het loof te mechanisch los te snijden. ,,Want bij warmere wind zoals nu wordt voorspeld, zal de luizendruk en besmetting met fytoftora groter worden.”
Ook voor de bieten is het tot nu toe een prima groeiseizoen. ,,Het zaad zat vroeg in de grond en het land was al snel niet meer te zien”, vertelt de akkerbouwer. Voor de telers is dit gunstig omdat het gewas sneller in blad zit en de bieten meer opslagcapaciteit en suiker kunnen vastleggen voor de rest van de zomer. ,,De suikerindustrie houdt nu al rekening met een goede oogst. Wellicht dat de bietencampagne dit jaar weer vroeg begint. Maar of er dan veel suiker in de bieten zit, is nu nog niet duidelijk. Daarvoor moeten we eerst nog een warme zomer krijgen.”
Voor de akkerbouwers zijn de komende weken spannende tijden. ,,We zitten nu voor de meeste gewassen aan het einde van het groeiseizoen. Alle geld is uitgegeven aan zaad, bewerking van het land, kosten voor bestrijdingsmiddelen en onkruidbestrijding. Het wachten is nu op het geld dat weer binnen moet komen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties