De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiozaterdag, 9 juni 2007

Elke steeg is weer anders in Harlingen
ERIK BETTEN
Harlingen - Harlingen, gistermiddag. Zo slentert groep van twintig mensen nog over straat en zo is men collectief in een steeg verdwenen. Raar? Niet volgens Lyske-Gais de Bildt, die dit weekeinde de Harlinger stegen op haar eigen manier toont. ,,Er is heel veel te bekijken. Ik wil mensen laten zien wat ik zie als ik door zo’n steeg loop.”
De Bildt - opgegroeid in Jorwert - heeft van de stegen van Harlingen haar afstudeerproject gemaakt voor de Amsterdamse Rietveld Academie. In vijf van de smalle doorgangen heeft de student Architectonische Vormgeving op verschillende manieren ingrepen gedaan, zodat de groepen die ze dit weekeinde rondleidt als vanzelf op een andere manier gaan kijken.
De eerste steeg is aan de Zuiderhaven, naast het huis van haar moeder. Daar trok het de aandacht van De Bildt dat er tussen de dakgoten door nog maar een hele smalle streep licht valt. Ze bevestigde latten boven de ingang van de steeg, met dezelfde breedte, zodat van binnenuit de lichtinval extra benadrukt wordt.
De tweede steeg is de Jekelsteeg, waar De Bildt 43 draden met een schietlood heeft opgehangen, in een rechte lijn. Door die kaarsrechte lijn is goed te zien dat de muren scheef staan, de bodem omhoogloopt, en de steeg als geheel een vreemde kronkel maakt. Alleen door voorzichtig tussen de draden door te steken, komt de wandelaar aan de andere kant van de steeg.

Klankkast

In de Comediesteeg staat het geluid centraal. Halverwege heeft de studente met wat zandzakken een plek gemaakt waar ze de passanten uitnodigt om geluid te maken. ,,Je vindt vanzelf een mooie plek waar het geluid anders klinkt”, moedigt ze de belangstellenden aan. Al stampend en schreeuwend komt - afhankelijk van waar je in de alternatieve klankkast staat - het geluid steeds anders terug.
De vierde steeg is de Zeeëgelsteeg, waar het gaat om kleur. Over een lengte van tien meter heeft De Bildt op elke steen een plakker geplakt met de kleur en het officiële kleurnummer dat daarbij hoort . Wie goed kijkt, vindt de tint inderdaad terug in de gele, rode, grijze of blauwige bakstenen die in de muur gemetseld zijn. Het is het succesnummer van de wandeling, blijkt uit de reacties van de groep die gistermiddag de ronde maakte.
Privé
,,Per steeg heb ik een ander aspect gepakt. Licht, vorm, geluid, kleur en sfeer”, legt De Bildt uit voor de laatste steeg, in de buurt van de Zakkendragersbrug. ,,Bij elke steeg is het zo dat de publieke ruimte en de private ruimte heel dichtbij elkaar komen. Bij deze steeg is dat onderscheid helemaal onduidelijk.” Ze daagt de groep uit om zo ver mogelijk door te lopen, tot ze op een stuk komen dat officieel nog wel openbare ruimte is, maar in de praktijk tot iemands plaatsje is gemaakt.
,,Aanvankelijk wilde ik de boel in deze steeg opruimen en dan aan het einde natte was ophangen, zodat de mensen zouden schrikken en denken dat ze op privéterrein waren gekomen. Maar toen ik hier de omwonenden uit beleefdheid inlichtte over mijn plan, bleek een meneer absoluut niet te willen dat hier mensen zouden lopen. Terwijl het officieel niet zijn steeg is.”
Wat te doen? ,,Ik dacht: ik kan wel ruzie gaan maken, maar het harde ‘nee’ van deze bewoner vormt eigenlijk de beste illustratie van wat ik hier wilde laten zien over de vervaging van de grenzen. Dus nu doe ik het zo.”
Onverschrokken waagt de groep zich in de steeg, en treft de bewoners in een goede bui. Men mag doorlopen, maar stuit op het eind op een plantenbak in het pad. Hoewel er wel langs te lopen is, blijkt het ding een krachtig symbool van persoonlijke ruimte, want de twintig lopers keren weer om.

Afstuderen

Vandaag en morgen doet De Bildt de rondleiding nog een keer - in samenwerking met een stadsgids, die op de historie van de Harlinger stegen ingaat . De belangrijkste wandeling heeft ze al achter de rug; die met haar docenten. Officieel volgt de beoordeling volgende week, maar ze heeft al te horen gekregen dat het wel goed zit met haar cijfer.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties