De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodinsdag, 13 maart 2007

Dorpen bundelen collectes en halen zo veel meer geld op
RIA KRAA
Merselo/Raerd - Annie van den Heuvel en Mien Kessels sloegen begin deze maand aan het collecteren in hun dorp. Dat ging een beetje anders dan anders. Samen met achttien anderen brachten ze bij al hun dorpsgenoten in het Limburgse Merselo een lijst langs. Daarop de namen van een stuk of twaalf grote landelijke fondsen, waarop iedereen kon invullen aan wie hij hoeveel wil geven. Optellen, geld in de envelop en klaar is Kees. Dorpelingen zijn in één klap van al die collectes af, en het dorp is verlost van het eeuwige zoeken naar collectanten. En, verrassend: de mensen geven veel meer.
Merselo is een van de kerkdorpen in de gemeente Venray die halsoverkop het voorbeeld volgen van Vredepeel. Daar is het samenvoegen van nationale collectes al voor het derde achtereenvolgende jaar een inslaand succes. ,,Het loopt fantastisch”, zegt secretaris Th. Kooter van de dorpsraad in Vredepeel. ,,We hebben er veel minder werk van en we halen zo 50 procent meer op dan twee jaar geleden. Anders geven mensen wat ze toevallig op dat moment in de beurs hebben, en als dat een euro is, hebben die fondsen pech. Nu geven ze veel bewuster - en ze hebben meteen een schriftelijk overzicht van wat ze geven. Kunnen ze het ook nog mooi aftrekken van de belastingaangifte.”
Eureka!, dacht Foppe Jorna van Doarpswurk, de steuninstantie voor Friese dorpshuizen en verenigingen voor dorpsbelang. Hij zette de methode-Limburg meteen op de website. ,,It is in hiel goed idee. Moaie kans foar Fryske doarpen tocht ik.” Maar dat bleek iets te voorbarig gedacht. Want de Stichting Collecteplan, de instantie die het jaarrooster opstelt voor de grote fondsen, heeft bezwaren en komt die vandaag toelichten in Venray. ,,Dat moatte we earst mar even ôfwachtsje”, zegt Jorna.

Wildgroei

Voorzitter M. Boer van die stichting (en directeur van het Epilepsiefonds) beaamt dat hij bezwaren heeft. Het rooster dat zijn club al sinds jaar en dag maakt voor wie wanneer collecteert, is juist ooit bedacht om wildgroei van collectes te komen, zegt hij. Als allerlei dorpen nu weer op hun eigen manier en tijd gaan hergroeperen, dan raakt het overzicht weer zoek. En het is juist zo handig dat, pakweg, het Astmafonds gericht kan informeren over de aandoening astma rond de week dat in het hele land voor dat doel gecollecteerd wordt. ,,Bovendien: het probleem van te weinig collectanten is niet een kleine-dorpenprobleem. Dat speelt net zo goed in de grote stad. Het is wat mij betreft aan de fondsen zelf om dat op te lossen.” Maar, zegt Boer, ,,ik wil het niet te zwaar aanzetten van ‘het zal en mot zo-en-zo’. We zullen goed luisteren vandaag.”
Hij kan zijn borst natmaken, want Vredepeel is boos - en de andere Venrayse dorpen ook. ,,We zijn er eigenlijk vrij pissig over”, zegt Kooter. ,,Doe je goed werk voor de gemeenschap en dan krijg je dit. Waar zéúren ze over?”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties