De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Economiedinsdag, 13 maart 2007

‘Zoek balans recreatie-natuur Lauwersland’
SIMON TALSMA
Lauwersoog - De recreatiebedrijven rond het Lauwersmeer moeten niet lijden onder de acties van natuurorganisaties. Natuurwaarden zijn belangrijk, maar de recreatie moet niet het gedrang komen. Dat zei wethouder Tj. Hogendorp van de gemeente Kollumerland gisteravond tijdens de officiële oprichtingsavond van het Toeristisch Ondernemers Overleg Lauwersland (TOOL).
Recreatiebedrijven in de gemeenten rond het Lauwersmeer moeten meer samenwerken om tegenwicht te bieden aan de natuurorganisaties. De wethouder erkende wel dat de natuurwaarden ook voor de toeristen van groot belang zijn. ,,Mensen komen daarom juist ook naar dit gebied. Maar die waarden mogen niet belangrijker worden waardoor de recreatie in het gedrang komt. Aan de andere kant kan het ook niet zo zijn dat de recreatie significant negatieve effecten heeft op de natuur. Dan moet er ook weer actie ondernomen worden om dit tegen te gaan.”
De ledenvergadering van TOOL trok gisteravond enkele tientallen mensen. Een tegenvaller voor het voorlopige bestuur. De organisatie heeft nu een kleine honderd leden en het bestuur verwachtte net als vaak bij eerdere bijeenkomsten meer aanwezigen.
Voor de leden mag het nieuwe bestuur vooral aan de slag met de verbetering van de bewegwijzering van de toeristische evenementen en recreatieondernemingen. Overheden kunnen daar nog veel aan verbeteren, luidde de boodschap. Het was een van de belangrijkste aandachtspunten uit de enquête die het bestuur in de afgelopen maand heeft gehouden. Toch moet de bal niet alleen bij de verantwoordelijke overheden worden gelegd, was de mening van boerin A. Dijkstra van De Hammerslag (boerderij, boerencamping en bezoekerscentrum) uit Westergeest. ,,Je bent ondernemer om te ondernemen. Je moet ook niet afwachten
en bang zijn voor allerlei regeltjes. Je moet het gewoon zelf doen”, zo hield ze haar collega’s voor.
Een ander belangrijk punt waar de ondernemers op hamerden, was het verbeteren van de voorzieningen bij de watersport. Vooral het kortdurend kunnen aanleggen van een schip bleek een moeilijk punt te zijn. De mogelijkheden daarvoor zijn er nu nauwelijks en de vrees bestaat dat bij het aanbrengen van de voorzieningen juist mensen schepen aanleggen voor langere tijd.
De ondernemers zien in het algemeen voordelen bij het opzetten van grote vakantieparken als Esonstad. Voorwaarde daarbij is wel dat er bij de toeristen meer informatie moet komen over de activiteiten die er in de omgeving zijn. Ondernemers moeten daarom meer samen arrangementen opzetten.
Vergrijzing
Waarschuwingen kwamen er ook richting de politiek wanneer het gaat om de vakantieparken. ,,Als de gemeenten niet opletten slaat de vergrijzing toe. Huisjes moeten niet permanent bewoond worden.
Oudere mensen besteden minder dan vakantiegangers die maar enkele weken komen”, zei een kritische ondernemer. Hogendorp kon de betreffende ondernemer gerust stellen. ,,We zullen niet toestaan dat er permanente bewoning komt", vertelde hij.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties