De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Skūtsjes: veel gesjoemel bij het meten van tuigen
Grou - Veel skūtsjes die meedoen aan de kampioenschappen van de Sintrale Kommisje Skūtsjesilen (SKS) en de Iepen Fryske Kampioenskippen Skūtsjesilen (IFKS) zijn overtuigd. Dat betekent dat ze meer doek op het skūtsje hebben staan, dan volgens de reglementen is toegestaan. Dat verklaarden diverse Friese zeilmakers gistermiddag in het Aquaverium in Grou waar een proef werd gehouden met digitale meetapparatuur voor zeilen.
,,Der ha kommisjes west dy leinen harren nije tśch earst in nacht yn ’e friezer foar’t se it tśch kontrolearje lieten. Dan is it fansels krompen en lytser wurden. De karkommisjes dienen dźr net mouilik oer”, beweert Jan Miedema van Gaastra Sails uit Heeg.
Pieter Brouwer van de originaliteitscommissie van de SKS is verbaasd als hij hoort over de trucjes om skūtsjezeilen groter te maken. ,,Fansels fertelle seilmakkers of kommisjes śs net alles, mar dat ferhaal fan dy friezer ha ik noch noait heard.”
Brouwer legt uit, dat de SKS het meten van de zeilen heeft uitbesteed aan een professioneel bedrijf. Heine Deelstra van een jachtontwerpbedrijf uit Gaastmeer doet deze metingen voor de SKS. Volgens Deelstra is manipulatie van de zeilen uitgesloten. Tijdens het productieproces controleert hij reeds de nieuwe zeilen. ,,Ik ha noch noait kālde seilen yn hannen hān”, beweert Deelstra.
Deelstra vindt dat er ook niet teveel waarde gehecht moet worden aan de grootte van de zeilen. Een groter zeil betekent niet altijd een betere prestaties. Het zetten en de bolling van de zeilen is minstens zo belangrijk.

Rekenmethoden

De nacontrole is weer in handen van de originialiteitscommissie. Brouwer en zijn mannen checken of de ophanging van de zeilen correct gebeurt.
Jan Miedema van Gaastra Sails zegt dat wedstrijdzeilers altijd het onderste uit de kan willen halen. ,,Ik weagje my net mear oan it meitsjen fan skūtsjeseilen.”
Volgens Aldgilles Jorritsma van zeilmakerij De Vries uit Lemmer, die wel diverse skūtsjezeilen maakt, hanteren de diverse deskundigen van de skūtsjesylorganisaties diverse meetmethoden. ,,De iene leit it tśch op it lān, de oare sjocht nei de berekkeningen yn ’e kompjūter en wer in oaren sjocht hoe’t it tśch oan 'e mźst hinget”, aldus Jorritsma.
Volgens Brouwer van de SKS zijn de meeste skūtsjes van zijn organisatie wel overtuigd in de zin dat de afmetingen van de zeilen niet in verhouding staan tot wat bij een skūtsje hoort, maar voldoet de oppervlakte van de zeilen van de SKS-skūtsjes wel aan de regels.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties