De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiodonderdag, 1 maart 2007

Christelijke thuiszorg niet meer vergoed
Zwaagwesteinde - Klanten van de christelijke thuiszorg Interzorg in de NOFA-gemeenten krijgen hun hulp niet meer automatisch vergoed.
Interzorg vist achter het net bij de aanbesteding van de thuiszorg onder de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dantumadeel, Kollumerland, Dongeradeel en Achtkarspelen maakten gisteren bekend dat ze alleen nog zaken willen doen met thuiszorg Het Friese Land, De Friese Wouden, Thuiszorg Zuidwest-Friesland, Talant en stichting Noorderbreedte.
Inwoners die thuiszorg nodig hebben, moeten klant worden bij een van deze partijen om de zorg (deels)van de gemeente vergoed te krijgen. Als ze hun hulp van een andere partij willen betrekken, moeten ze dat zelf betalen. Wel kunnen ze bij de gemeente een zogenoemd Persoonsgebonden Budget (pgb) opvragen, waarmee ze een groot deel van de kosten kunnen dekken. ,,Dat is echter wel meer administratie voor zowel de cliënt als de gemeente”, geeft wethouder Koster van Kollumerland toe, die mede namens de andere gemeenten de WMO behandelt.
Interzorg gaat de aanbesteding aanvechten. De thuiszorgorganisatie uit Ferwert had wel een aanbieding aan de Nofa-gemeenten gedaan, maar die is niet gehonoreerd. Directeur J.D. de Jong begrijpt niet waarom: ,,We waren de goedkoopste aanbieder en in kwaliteitsonderzoeken scoren we steevast heel goed. Bovendien zijn we al vele jaren actief in dit gebied. In de Noordwesthoek en Leeuwarden hebben we op basis van hetzelfde bestek wel een contract gekregen.”
Veel belangrijker vindt hij echter dat ‘het kunnen aanbieden van een hulp die dezelfde levensbeschouwing heeft als de klant’ blijkbaar niet als belangrijk criterium heeft meegewogen in de aanbestedingsprocedure. ,,Er is in deze streek ontzettend veel behoefte aan christelijke zorg. Dat daar geen rekening mee is gehouden kan ik niet begrijpen.”
Interzorg is een stichting die bestuurd wordt door zestig kerken, vooral in het Noordwesten van Fryslân. De thuiszorg bestaat al sinds 1956 en komt van oudsher over de vloer bij gemeenteleden van deze kerken. Zij waren vaak al donateur van Interzorg toen ze nog helemaal geen zorg nodig hadden, zegt De Jong. ,,Ik heb vandaag zeker vijftig verontruste cliënten aan de lijn gehad die het verschrikkelijk vinden dat ze geen hulp meer kunnen krijgen van hun ‘eigen’ thuiszorg.” Pagina 5: hoofdartikel; pagina 14: Contract aangevochten
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties